Vaše kůže je největším orgánem těla, což znamená, že když se děje vevnitř něco špatného, je to první, kdo o tom bude vědět a bude se vám to snažit sát najevo.

Tato varování se projevují jako akné, růžovka, suchá kůže nebo předčasné stárnutí. Kožní problémy obecně jsou signálem, že je ve vašem těle zánět nebo není v rovnováze. Pokud budete jíst potraviny, které způsobují tuto nerovnováhu, o poškození kůže si přímo říkáte. Dočtete se o pěti potravinách, které mají podle vědců na svědomí kožní problémy nejčastěji.

Cukr

To vás pravděpodobně nepřekvapuje. Cukr přece může za všechno, že ano…  pokud jde o zdraví pokožky, je jasně dokázáno, že velká spotřeba cukru vede k akné. A nenechte se zmást, i zpracovaný a dobře schovaný cukr má tyto účinky. Většina zpracovaných potravin je plná rafinovaného cukru a významně zvedají hladinu inzulínu. A takovéto palivo je nežádoucí, protože podporuje výskyt bakterií, které můžou za vznik akné kvůli hormonální nerovnováze. Proto se vyhýbejte potravinám s vysokým obsahem cukru tak často, jak jen to je možné.

Mléko

I když jsou mléčné výrobky, zejména ty kvašené, obvykle považovány za součást zdravé a vyvážené strany, je mnoho takových, kteří by se mu měli raději obloukem vyhnout. Nedávné studie potvrzují, že mléčné výrobky podporují záněty v těle. Na některé mají stejný dopad v podobě akné nebo růžovky jako cukr. Pokud bojuje s akné dospělý člověk, je jasné, že mléčné výrobky udržují v těle bakterie podpořené vysokým obsahem cukru v těle. Kromě toho hormony přítomné v kravském mléce mají vliv na lidské hormony a přímo dláždí cestu všem zánětlivým onemocněním.

Smažený potraviny

Špatná zpráva pro milovníky hamburgerů a hranolků nasáklých přesmaženým olejem. Jsou-li potraviny zahřívány grilováním nebo smažením na příliš vysoké teploty, dojde k chemické reakci, při které vznikají sloučeniny známé jako pokročilá glykace výrobků (neboli AGE). AGE způsobuje prostředí náchylné k zánětlivosti a je spojena i s oxidačním stresem, což vede ke stárnutí pleti a vráskám. Při dlouhodobém působení pak způsobuje dokonce cukrovku nebo kardiovaskulární onemocnění. Takže pokud se budete cpát smaženým, brzo umřete a budete celí vrásčití!

Káva

Je nám jasné, že většině se při představě života bez kávy chce zaklapnout notebook a přestat číst dál. Ale přece jenom nám dejte šanci. Chceme vás jen informovat, co dělá tato slast s vaším tělem. Stres spouští proces uvolňování hormonu s názvem kortizol, který je zodpovědný za nepěkný vzhled kůže. A káva tuto hladinu taky zvyšuje. Pokud máte obavy z předčasného stárnutí nebo kožních onemocnění, zvažte ještě váš ranní rituál.

Nadbytek kortizolu vede taky k nadprodukci inzulínu, což už je dvojí šance pro akné, takže káva je dvojitá pohroma. Pokud potřebujete svoji ranní dávku kofeinu třeba kvůli nízkému tlaku, zkuste místo toho vyzkoušet zelený čaj. Ten má totiž neuvěřitelné regenerační účinky jak na kůži, tak i pro organismus. Na druhou stranu má pití kávy i mnoho výhod. Takže je na vás dešifrovat, jak moc velký přínos nebo škodu vám způsobuje káva. Pokud se nechcete vzdát kávy úplně, zvažte alespoň ten ranní šálek. Ráno je totiž vaše hladina kortizolu na nejvyšší.

Alkohol

Zatímco sklenka červeného jednou za čas je skvělý antioxidant, pravidelná konzumace alkoholu zvyšuje náchylnost k zánětům v těle a kůže je první, kdo vám to ukáže. Alkohol vám sice večer při konzumaci, ráno potom je vaše pleť strhaná a vybledlá. Nejlíp uděláte, když budete pít alkohol se spoustou vody nebo si ho dáte jenom jednou za čas a v podobě vína namísto koktejlů.

A co byste měli konzumovat, abyste zdraví své kůže naopak podpořili? Pijte hodně vody, zařaďte do svého jídelníčku probiotika a omega 3 mastné kyseliny, jezte hodně listové zeleniny nebo různě barevné jídlo a neopomínejte ani zázračné účinky svěžího horského vzduchu. Není to tak těžké, že? Dodržujte pár jednoduchých pravidel a vaše pleť bude zářit!