Čím víc budete jíst kořeněných jídel, tím déle se vám bude dařit oddálit smrt.

Pokud máte rádi kořeněná jídla, pak se můžete těšit na delší život. Nová studie provedená na University of Vermont zveřejněná začátkem tohoto měsíce zjistila, že dospělí, kteří konzumují pálivé červené chilli papričky, mají o 13 procent nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří se kořeněným jídlům vyhýbají.

Z hlediska různých kultur v minulosti i současnosti to není nic divného. Věří a vždycky věřily v kouzelnou moc koření a bylin v udržování a zlepšování lidského zdraví. Ale v této oblasti neproběhl tak rozsáhlý výzkum. Většina studií se totiž zaměřuje na výzkum makro a mikro živin potravin. Nejrozsáhlejší studie pochází z Číny a ukazuje inverzní vztah mezi spotřebou chilli papriček a úmrtností, ale mezi šamany v Severní Americe žádný takový výzkum nikdy neproběhl.

S cílem dokončit tuto konkrétní studii vědci dali dohromady údaje z Národního zdravotního a výživového centra, který sbírali od roku 1988 do 1994 s životně důležitými výsledky, které měli vyjít až ve 2011. Celých 16 000 účastníků bylo dotázáno, jak často jedí pálivé chilli. Výzkum nezahrnoval chilli v prášku.

Pálivé červené chilli papričky mohou zahrnovat celou řadu různých typů a mohou představovat užší část využití, než v porovnání s čínskou studií. Snad už jen pro ten přívlastek červená. Prášková paprika se do výzkumu nepočítá, snad právě proto, že se nedá zařadit mezi čerstvé ani sušené chilli.

Výsledky ukazují, že dospělí, kteří konzumují pálivé červené chilli, zemřeli mnohem později, než ti, kteří chilli nejedli. I když jsou důvody zatím spíš nejisté, vědci mají několik tipů, proč tomu tak je. Kapsaicin (hlavní složka chilli, tedy ta, která jim dodává jejich štiplavost) zdárně stimuluje buněčné mechanismy proti obezitě, což má za následek snížení rizika kardiovaskulárních, metabolických a plicních onemocnění. Kapsaicin vás chrání i před onemocněním srdce a má antimikrobiální vlastnosti, které nepřímo ovlivňují svého konzumenta tím, že mění jeho střevní mikroflóru.

Zajímavé je, že tato studie typických jedlíků chilli, je zařadila do stejně rizikových skupin jako při kouření nebo pití alkoholu. Možná že tím, že jsou pálivé papriky nejčastěji po boku zeleniny nebo masa, provádí dodatečnou ochranu. Možná právě proto, že to není ten druh věcí, které chce někdo sníst samotné. Ve srovnání s účastníky, kteří nejsou prototypy milovníků chilli, z výzkumu vyšlo, že typický konzument pálivé slasti je mladší muž europoidního typu, mexicko-amerického původu, ženatý, kouřící cigarety a konzumující více masa a zeleniny. Taky má nižší hladinu nezdravého cholesterolu, nižší příjmy a nižší vzdělání.

Ale jak jsme uvedli výše – tyto informace vědci posbírali v letech 1988 až 1994. A v té době se strava i její konzumenti určitě vyvinuli. Aby ne, je to 23 let! Není pochyb o tom, že se spotřeba chilli od té doby výrazně rozšířila a zamilovalo si ho více lidí z nejrůznějších etnických skupin.

Výzkumníci doporučují novou studii, která dá nový vhled do vztahu mezi stravou a zdravím a aktualizovat výživová doporučení a vývoj nových léčebných postupů. Ale do té doybsi běžte nadrtit další chilli papričku a začněte s vařením!