Největším orgánem lidského těla je kůže. Je naším ochráncem před okolním světem. Pokud dostává vhodnou péči, a především pokud je náš vnitřní organismus v rovnováze, stejně tak jako i naše duše, pak s naší kůží nemáme výraznější problémy. Nepromluví-li do toho genetická výbava. Když však v ony složky v rovnováze nejsou, kůže vysílá signály.

Stres, strach, úzkost vedou k ekzémům, fyzická či psychická zátěž k oparům, a tak by se dalo pokračovat. Kůže téměř okamžitě a neomylně reaguje na to, že jsme v nepohodě.

Když kůže varuje

Akné – příčinou jsou nahromadění toxinů, zaplísněná střeva, bakteriální a hormonální nerovnováha. Lidé trpící akné mají nerovnováhu střevních bakterií. Akné kolem úst a brady bývá příznakem hormonální nerovnováhy nebo u žen gynekologických obtíží.
Váčky pod očima – zřejmě potíže s ledvinami a projevem mohou být i oteklá víčka.
Vrásky, suchá kůže – příznak dehydratace a nedostatku živin. Pokud přijímáme dostatek tekutin a kůže je přesto suchá, zřejmě se jedná o potíže se štítnou žlázou.
Růžovka – příčinou mohou být zanešená střeva, bakteriální nerovnováha. Ti, kdo trpí například Crohnovou chorobou, celiakií či nadměrným nadýmáním, se po nějaké době mohou potýkat i s růží.
Fleky po opalování – když se při pobytu na slunci objeví fleky, zarudlé skvrny, přestože máte pokožku natřenou krémem nebo už opálenou, pak může jít o oslabenou imunitu.
Ekzém – spouštěčem jsou alergie, citlivost na určité potraviny nebo stres.
Suché rty – i poté, co dostatečně pijete a používáte balzámy, jde o nedostatek vitamínu B.

Když kůže „mluví“

Že je kůže skutečně jedním z nejvýraznějších orgánů našeho těla svědčí i to, že žádný jiný orgán nepromlouvá tolik, jako právě kůže. Posuďte sami:

„Máme hroší kůži. Dostal se pod kůži. S kůží na trh. Mám husí kůži. Necítím se ve své kůži. Poznali jsme to na vlastní kůži. Vžij se do mé kůže. Sedřít z kůže. To je ale kůže.“