Pokud patříte ke skupině věřícím, není pro vás držení půstu žádná novinka. Ve skutečnosti myšlenka hladovění nebo rozloučení s našimi potěšeními na předem stanovenou dobu není specifická pro křesťanství, islám, judaismus, buddhismus a pohanská náboženství, ale sloužila především jako prostředek pro rozvíjení soucitu k méně šťastným, ukáznění své mysli a ctění vyšší moci.

Základním učením všech náboženství je rozvíjet vztah s Bohem a půst je jedním se způsobu dosažení těch nejlepších výsledků, protože když se postíme, říkáme Bohu, že oceňujeme dary, které nám dává jako vodu a potraviny a zároveň se učíme žít bez nich. Tímto způsobem jsme pak mnohem soucitnější k „bližním“, kterých se nedostává ani základních lidských potřeb.
Neholdujete náboženstvím? Stále můžete těžit z období půstu, jaro je pro to úplně nejlepší. Je spojeno se znovuzrozením, obnovou a životem. To znamená, že je ideální pro duchovní zamyšlení a odmítnutí trvat na starých neosvědčených postupech. Pokud jsme vás ještě ani tak nepřesvědčili, máme pro vás tři pádné důvody, proč byste si měli dát pohov se zlozvyky právě v jarních měsících.

Jste v maximálním kontaktu se svými emocemi

Přejídání, nepatřičné chování a nápoje, díky kterým se bavíme, a uvolňují nás nebo nepřirozené sexuální návyky jsou často nástroje pro maskování našich nejniternějších emocí. Proto se tak často mluví o nasycení vaší duše, protože je to převládající jev. Když mluvíme o nasycení duše, představujte si situaci, kdy se jídlem nebo pitím snažíme zaplnit prázdné místo v naší duši. Není to tak možná každý den, ale i občasné vyplňování je alarmující.

Například i tak obyčejný lidský pocit jako je nuda, je často přebíjen jídlem nebo pitím. Pokud na sobě vypozorujete, že vybílíte lednici pokaždé, když se nudíte, je pravděpodobné, že máte co dočinění se situací, která si vyžaduje pozornost. Jakmile si přiznáte, že se nudíte a odvádíte od toho pozornost svými neřestmi, zeptejte se sami sebe: Co budu dělat namísto přejídání? Možná zjistíte, že si můžete najít jiné zaměstnání, které vám přinese pocit naplnění, a konečně se vypořádáte se svojí zoufalou situací.

To samé platí, pokud máte tendenci se obracet na jídlo nebo nezřízené pití v časech deprese. Přestaňte vyhánět čerta ďáblem a raději se vypořádejte s příčinou vašich depresí namísto toho, abyste všem tvrdili, že „je to přece jenom jedna sklenička“. Není to tím, že si v práci málo věříte? Deprimuje vás neúspěch u opačného pohlaví? Neoplýváte zrovna dobrými sociálními vazbami? Definujte si problém a zkuste jeho důsledky eliminovat a být v souladu s tím, proč děláte to, co děláte.

Budete zdravější

Během jara se stáváme na léto natěšenými malými dětmi. Snadněji se zbavujeme kil, stáváme se odolnější a jsme schopni zase začít pravidelně cvičit. Přestaňte brát prášky, které normálně berete, protože si myslíte, že bez nich nemůžete žít a zkuste je nahradit krokem ke zdravějšímu životnímu stylu. Eliminování nezdravých druhů potravin vám pomůže rychle zhubnout, zatímco zbavení se nezdravých návyků, jako je kouření cigaret, vás uvede do zdravějšího rozpoložení, které se v létě bude hodit.

Možná se vám povede úplně zbavit špatných zvyků

Jaro je čas znovuzrození a vy si možná uvědomíte, že se můžete znovu zrodit v „novém“ těle, které získalo zdravější návyky, pokud si něco na určitou dobu odpustíte. Možná že po 60 dnech bez cukru zjistíte, že jste víc ve střehu, máte jasnou hlavu a jste ve větší psychické i fyzické kondici, než kdy předtím. A navíc můžete mít natotata štíhlejší pas! Podle časopisu The Guardian trvá získat nějaký návyk 21 až 35 dní. Zkuste dodržovat dobré návyky po tento zdánlivě dlouhý čas a budete mít velký předpoklad k tomu, že začnete žít mnohem zdravěji.