Voda je nejuniverzálnější a nejprospěšnější nápoj a jistě už jste od zdravotníků slyšeli, že její pití je klíčem k udržení pevného zdraví a pěkného vhledu. Pití vody je také jedním ze způsobů, jak efektivně zhubnout.

Ale věděli jste, že přidání určitých přísad může být klíčem ke zdravějšímu zažívání? Zde je šest věcí, které do vody můžete přidat jako zdravý bonus pro své tělo.

1. Citron

Všichni víme, že citron je velká zásobárna vitaminu C a pokud si nejste dostatečným příjmem tohoto vitaminu jisti, šťáva z citronu by měla být jednoduchým způsobem, jak nedostatek doplnit. Stačí přidat několik plátků do sklenice s vodou a váš imunitní systém bude mnohem silnější a schopnější v boji s nežádoucími viry.

A víte, co je zajímavé? Kyseliny z citronové šťávy mají stejné vlastnosti, jako ty žaludeční, takže díky tomuto triku bude váš žlučník produkovat více žluči a jídlo se bude pohybovat trávicím traktem rychleji.

2. Čerstvá máta

Jistě už jste zaznamenali, že máta se často používá jako přísada k dochucení vody a existuje pro to mnoho dobrých důvodů. Jednou z nejlepších vlastností máty je její schopnost pomáhat při žaludečních a trávicích potížích, jako je například zácpa. O této bylině je také známo, že pomáhá aktivovat naše slinné žlázy, které produkují trávicí enzymy pro snadné trávení. To je také hlavní důvod, proč mátu kuchaři často přidávají do svých pokrmů.

3. Skořice

Pokud hledáte jednoduchý způsob, jak zlepšit své trávení, vyzkoušejte skořici. Je velmi oblíbená díky své léčivé síle hlavně v orientálním světě. Pokud máte žaludeční problémy, zkuste přidat do šálku horké vody jednu ruličku. Tato pochutina nejenže vás zbaví plynatosti a uleví od nadýmání, ale může pomoci při léčbě nevolnosti či dokonce střevní koliky.

4. Zázvor

Stejně jako skořice, také zázvor je výborným pomocníkem při nadýmání. Pokud jste k těmto problémům náchylní či trpíte na žaludeční křeče, dejte zázvoru šanci. Kousek kořene zalijte vroucí vodou a nechte přes noc vylouhovat, aby z něj mohla voda vstřebat všechny živiny.

5. Okurka

Okurky jsou výborným zdrojem vitaminu B, který nám pomáhá zmírnit stres a úzkost. Tato zelenina je také účinným prostředkem na problémy s trávením. Možná nebude mít přidání okurky do vody tak obrovský výsledek, ale obecně je její konzumace skvělým způsobem, jak do těla dostat přírodní vlákninu a pomoci si tak například při chronické zácpě.

6. Jablečný ocet

2-3 lžíce jablečného octa přidané do šálku vody zvýší produkci kyseliny chlorovodíkové v našem těle. Úkolem této kyseliny je rozkládat bílkoviny na aminokyseliny a podporovat trávení. Bez dostatečného množství kyselin v našem žaludku není jídlo zcela stravitelné a živiny nejsou absorbovány.

Pití vody s jablečným octem můžete pomoci vašemu trávicímu systému a při nedostatku HCl je jablečný ocet skvělou alternativou či doplňkem k lékárenským přípravkům.