V cvičení stále více na popularitě nabývá tzv. kruhový trénink. Už to není jen o posilovně, ale o komplexním cvičení, při kterém zapojujete všechny svalové partie vašeho těla.

Jak by takový trénink měl vypadat záleží na tom, zda jste začátečníci a jaká je vaše fyzická kondice. Tomu by se měl, alespoň v úvodu, „kruháč“ přizpůsobit.

Pokud chcete cvičit doma, je ideální si nechat sestavit kruhový trénink u odborníků.

Kde provádět kruhový trénink

Dnes již existuje řada klubů, posiloven, které se kruhovými tréninky zabývají. Tam přijdete a po řádném procvičení se normálně do kruhového tréninku mezi ostatní zapojíte.

Kdo nechce do společnosti jiných cvičenců a do tělocvičny či posilovny a raději se trápí sám doma, není problém.

Kruhový trénink doma

I doma si můžete dát do těla. K tomu vám postačí dvě činky (nemáte, vezměte si 1,5 l PET lahve naplněné vodou), karimatku (koberec), stepper nebo bosu (stačí i bedna), ručník, sklenici s vodou. Dále pohodlné oblečení, tenisky, hodiny a hudbu. Sestavy vhodných cvičení najdete na internetu.

Pokud si cviky na stanovištích nepamatujete, napište si je na papír s popisem cviku a ten si položte doprostřed místnosti a pusťte se do toho.

Aerobní a anaerobní cvičení

Při aerobním cvičení spalujete tuky a zvyšujete výkonnost kardiovaskulárního systému. To znamená pohyb v tempu, sem můžete zařadit výstupy na bedýnku, přeskoky přes švihadlo atd..

Při anaerobním tréninku zase zvyšujete sílu a vytrvalost (kliky, sedy-lehy atd.) A právě pokud promícháte oba tyto typy cvičení, vzniká kruhový trénink.

Pravidla „kruháče“

Jsou určitá pravidla, která je nutné dodržovat, abyste si jednak neublížili a na druhou stranu, aby kruhový trénink přinesl ten efekt, který od něho očekáváte:

– zda budete cvičit ráno nebo večer je jedno, důležitá je pravidelnost
– zahřátí a rozcvička – než se pustíte do tréninku, je nutné organismus prohřát, zrychlit dech, rozcvičte všechny svalové skupiny (běh do schodů, kliky, rychlé dřepy atd.), délka 10 minut
– dbejte na to, aby se cviky na procvičení horní a dolní části těla střídaly, jinak by nedocházelo k prokrvení celého těla
– rovněž se vyvarujte toho, aby v první části kruhového tréninku byly těžké cviky a v druhé lehčí na vydýchání, musí být vzájemně promíchány
– každý cvik by měl trvat cca 45 vteřin, dalších 15 vteřin je pak příprava na další cvik
– cviky měňte, aby si na ně tělo nezvyklo, pokrok by se zastavil a rovněž dbejte na to, abyste je prováděli technicky správně a cvik tak přinesl očekávaný efekt
– doba cvičení na kruhovém tréninku by se měla pohybovat od 30 do 45 minut
– na konci tréninku zařaďte 10 minut aerobní aktivity a poté 5 – 10 minut strečinku
– účelem tréninku není úplné vyčerpání, na to zapomeňte, není to dobré pro spalování tuků a ani pro budování svalové hmoty

Přínos kruhového tréninku

Kruhový trénink přináší velmi dobrou fyzickou kondici, lepší pleť, radostnější náladu, příliv energie, nerušený spánek, nižší krevní tlak, větší produktivitu a bystřejší mysl.

Prospívá zádům, očím, srdci i kloubům, zmenšuje se riziko cukrovky a zvyšuje imunitu i schopnost otěhotnět.