Semena, která používaly již domorodé jihoamerické komunity pro nejrůznější účely od běžné stravy, až po léčení, jsou dnes velmi oblíbená i v Evropě. Dnes se tato na živiny bohatá semínka, která po navlhnutí změknou, používají jako ideální ingredience na pečení, ale přidávají se i do smoothies a jogurtů, salátů, polévek a omáček.

Bohaté na zdravé omega-3 mastné kyseliny, sacharidy, bílkoviny, na vlákninu, antioxidanty a vápník, chia semena jsou chutná a zároveň výživná. Přečtěte si, jaké zdravotní benefity vám jejich konzumace přinese.

1. Pomáhají posílit imunitní systém

Chia semena mají pozoruhodně vysoký obsah antioxidantů. Ty jsou důležité, protože pomáhají předcházet či zastavit poškození našich buněk. I když je známo, že antioxidanty jsou nezbytné pro zdraví, odborníci si stále nejsou jisti, v jaké míře naše tělo tyto látky potřebuje. Předávkování se ale rozhodně bát nemusíte.

2. Zasytí vás a potlačují chuť k jídlu

Nejen, že všechny naše orgány potřebují proteiny, ale také je všeobecně známo, že jídla s vysokým obsahem bílkovin nás dobře zasytí a pomáhají snížit pocit hladu mezi jednotlivými jídly. Vláknina má podobné zdravotní přínosy a navíc přispívá k čištění zažívacího traktu. Vzhledem k tomu, že chia semínka jsou bohatá na bílkoviny i vlákninu, mohou být bezesporu velkým zdravotním přínosem.

3. Obsahují dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů

Mezi další výhody chia semen patří obsah vysokého procenta vápníku, manganu, hořčíku, fosforu a mnoha dalších živin. Ve skutečnosti stejná porce chia semínek obsahuje více vápníku, než mnoho mléčných výrobků.

4. Jsou zdrojem zdravých tuků

Ne všechny tuky jsou si rovné, mezi ty nejzdravější patří omega-3 matné kyseliny, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a z důvodu ochrany před poškozením volnými radikály jsou spojovány se sníženým rizikem rakoviny. Chia semena jsou dobrým zdrojem těchto důležitých mastných kyselin, neboť 30 gramová porce může obsahovat celých 5 gramů těchto zdravých tuků.

5. Jsou lehce stravitelné

Ani zažívacích problémů se bát nemusíte. Chia semena jsou snadno stravitelná díky své rozpustnosti ve vodě, kde zvýší svou hmotnost 10 až 12krát a vytvoří gelovitou látku, která se v těle snadno rozkládá. Ve skutečnosti tato semena trávení spíše podporují, protože vyživují bakterie potřebné pro celkové zdraví střev.

6. Podporují zdravé srdce

Srdeční choroby patří stále mezi největší zabijáky západní populace, což je také důvodem, proč se tolik lidí o své srdce obává. Strava obsahující chia semena může pomoci předcházet srdečním onemocněním prostřednictvím snížení nezdravého LDL cholesterolu, zvýšení zdravého HDL cholesterolu a také snížením hladiny triglyceridů v krvi.

7. Pomohou vám lépe zvládnout hubnutí

I když pouhé přidání chia semen do stravy vám hubnutí nezaručí, pokud se stanou doplňkem ke zdravému životnímu stylu a pravidelnému cvičení, mohou svým dílem přispět k dosažení nižší hmotnosti, a to především díky nízkému obsahu kalorií a také vysokému počtu živin, vlákniny, bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek.

8. Zlepšení u nemocných s cukrovkou 2. typu

Studie ukázaly, že přidání chia semen ke stravě může přispět ke zlepšení některých ukazatelů, se kterými mají diabetici problémy, včetně rezistence na inzulín (schopnost těla používat inzulin k převodu glukózy z krve do buněk).