Když mluvíme o hormonální nerovnováze, většinou se nám vybaví mladiství v pubertě či těhotné ženy. Očekáváme nekontrolovatelné emoce, které obvykle zahrnují hněv, pláč i frustraci. Ve skutečnosti však může hormonální nerovnováha ovlivnit ženy i muže každého věku a stát se příčinou mnoha zdravotních problémů.

Hormony hrají důležitou roli v tom, jak se cítíme, jednáme a myslíme, pokud tedy trpíme zdravotními problémy, chceme zhubnout či zlepšit své kognitivní schopnosti, první věc, na kterou bychom se měli zaměřit, je právě hladina hormonů.

Příznaky hormonální nerovnováhy

Hormony jsou chemičtí poslové, kteří cestují v naší krvi přes tkáně a orgány a vysílají signály, jak mají správně fungovat. Lze říci, že hormonální rovnováha je lehce narušitelná. To je důvod, proč nás může velmi ovlivnit a projevit se v podobě různých zdravotních problémů či přibýváním na váze.

Nejběžnější ukazatele jsou:

  • Bolesti hlavy: pravidelné bolesti hlavy a migrény
  • Výkyvy nálad: To neplatí jen pro menstruující ženy, i muži si mohou povšimnout častých změn nálad, včetně úzkosti, podrážděnosti či deprese
  • Zvýšení tělesné hmotnosti: Muži, kteří snadno přibývají na váze v oblasti kolem břicha, boků a prsů často trpí hormonální nerovnováhou
  • Pocení: Návaly horka a časté pocení během dne i noci
  • Chutě: Zvláštní chutě na určitý typ či skupinu potravin
  • Zažívací potíže: Pocit těžkosti či plynatost po jídle, žaludeční potíže a pomalé trávení
  • Nespavost
  • Zhoršení paměti: Hormonální nerovnováha může mít vliv na funkci našeho mozku a vést k zapomínání
  • Únava: Hladina energie může kolísat, což vede k pocitům únavy během celého dne

Většinu výše uvedených příznaků lze pozorovat u mužů i žen, a to z důvodu nedostatečné či přebytečné produkce určitých hormonů. U žen kolísá hladina estrogenu či progesteronu, muži často trpí nedostatkem testosteronu či nadmírou estrogenu. Hormonální nerovnováha u obou pohlaví může způsobit další problémy, jako například bolestivost prsou, nízkou hladinu cukru v krvi, u žen potom neplodnost a cysty, u mužů padání vlasů, erektilní dysfunkci a ztrátu svalové hmoty.

Běžné příčiny hormonální nerovnováhy

  • Nedostatek pohybu: Pravidelné cvičení udržuje správnou hladinu hormonů a snižuje nadbytek stresového hormonu kortizolu
  • Sedavý způsob života: Setrvávání v jedné pozici po celý den, jako například při práci na počítači či sledování televize může být pro vaše hormony pohromou
  • Strava: Co pravidelně jíme a pijeme, má přímý vliv na naše hormony
  • Nadváha: Obezita je dalším faktorem, který nepříznivě působí
  • Genetika: Občas mají vyšší náchylnost k hormonální nerovnováze na svědomí genetické předpoklady

Jak bojovat s hormonální nerovnováhou

Je důležité navštívit lékaře, aby vám pomohl odhalit a léčit všechny příčiny vašich zdravotních problémů. Pokud ale zjistíte, že se vaše bolesti hlavy zhoršují či se celkově necítíte dobře a jste pravidelně podráždění, pak se jistě vyplatí vyzkoušet změnu jídelníčku a zavést cvičební režim.

1. Jezte zdravé tuky

Zdravé tuky, jako například kokosový olej či složky avokáda a ryb mohou pomoci s hormonálními výkyvy. Naše tělo potřebuje pro tvorbu hormonů různé tuky, takže se v jejich příjmu omezovat nemusíte, spíše si vybírejte ty zdravější, které mají protizánětlivé účinky a podporují hubnutí i rychlost metabolismu.

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou také důležité, ale musí být v rovnováze. Omega-3 získáte z ryb, ořechů, semen a luštěnin a můžete je konzumovat pravidelně. Omega-6 tuky naše tělo dostává například z rostlinných olejů, pečiva, ale i z margarínů, omáček, majonéz…

2. Pravidelně cvičte

Cvičení je nedílnou součástí zdravého životního stylu a když jde o naše hormony, je to jeden z nejlepších způsobů, jak si udržet rovnováhu. Cvičení snižuje stres, podporuje metabolismus, lepší spánek a reguluje chuť k jídlu.

Nejlepší jsou krátké, intenzivní tréninky, ale pozor, abyste to s nimi nepřehnali – menší dávka je vždy lepší, než přemrštěně dlouhá cvičení a bohatě stačí k tomu, abyste podpořili správnou produkci hormonů po celý den.

3. Omezte kofein, alkohol a sacharidy

Kofein a alkohol mohou mít vliv na mozek i produkci hormonů. Pobyt stimulantů v našem systému zvyšuje tepovou frekvenci a kofein je schopen podpořit produkci kortizolu, který má na svědomí stres. Alkohol ovlivňuje játra, která jsou hlavním orgánem pro produkci hormonů, proto i ten se snažte omezovat.

Sacharidy mají obrovský dopad na produkci inzulinu, který ovlivňuje způsob, jakým hormony cestují po těle. Vyhýbejte se pokrmům s vysokým procentem sacharidů a sledujte svůj denní přísun cukru.

4. Pozor na mléko a výrobky z hovězího masa

I když jsou tyto produkty považovány za zdravé, je důležité si uvědomit, že mnozí zemědělci za účelem zvýšení produkce aplikují dobytku růstové hormony. Ujistěte se, že kupujete kvalitní bio mléko i maso bez umělých látek, které mohou narušit rovnováhu vašeho vlastního těla.