Milujete avokádo, ale z guacamole už se vám dělá špatně? Zde se dočtete o dalších možných způsobech, jak využít toto zázračné ovoce. Vyzkoušejte alespoň některé z nich a užívejte si výhod, které vám přinese dostatečný příjem zdravých tuků a antioxidantů, které avokádo obsahuje.

1. Použijte ho místo toastů

Ne na toast, ale místo něj. Překrojte avokádo napůl, odstraňte pecku a vydlabejte ještě trochu dužiny, abyste měli prostor. Dovnitř vyklepněte vajíčko a dejte zapéct do trouby tak, aby se bílky uvařily, ale žloutek byl ještě trochu řídký. Nahoru nasypte trochu chilli nebo soli a máte skvělou snídani plnou proteinů.

2. Vytvořte z něj krémovou zálivku

Jednoduše smíchejte avokádo s rostlinným olejem, octem dle vlastního výběru (výborný je jablečný), s hořčicí a nějakým kořením a máte úžasnou krémovou zálivku, které obsahuje samé zdravé věci. Pokud ji chcete ozvláštnit, přidejte trochu tahini a citronové šťávy.

3. Přimíchejte ho do smoothie

Avokádo dodá každému nápoji neuvěřitelnou krémovitost. Pokud už vás omrzel banán, avokádo v kombinaci s tropickým ovocem dodá výbornou sladkost a texturu nápojům, ve kterých chcete schovat příchuť zdravé, ale nepříliš dobré zeleniny. Kromě toho vám také díky zdravým tukům, které obsahuje, pomůže vstřebat vitamin K ze zeleniny.

4. Vyrobte z něj brownies

Věděli jste, že můžete nahradit olej avokádem v poměru 1:1 ve svém oblíbeném receptu na brownies? Recept bude stejný, jen místo oleje či másla přidejte ve stejném poměru avokádo a upečete jako obvykle. A brownies plné zdravých tuků jsou na světě.

4. Proměňte ho na čokoládovou pěnu

Rozmixujte avokádo v silném kuchyňském robotu spolu s raw kakaem, libovolným sladidlem (výborný je javorový sirup), vanilkovým extraktem, mořskou solí a máte úžasnou sladkou pochoutku. Jestli rádi experimentujete, můžete přidat pomerančovou kůru, skořici a další pochutiny – fantazii se meze nekladou.

5. Upečte si avokádové hranolky

Ano, hranolky. Novým základem každé moderní a zdravě smýšlející restaurace jsou avokádové klínky. Nakrájené avokádo obalte strouhankou či ovesnými vločkami, položte na pečicí papír tak, aby kousky ležely v jedné vrstvě a vzájemně se nedotýkaly, pokapte olivovým olejem a pečte na 180 °C 25 až 30 minut. Před podáváním posypejte solí a pepřem.

6. Vyrobte z něj pesto

Chcete super krémovou omáčku bez sýra? V kuchyňském robotu smíchejte půlku avokáda, dvě hrsti čerstvých bylinek (např. bazalku a koriandr), tři stroužky syrového česneku a hrst pražených ořechů (mandle, pistácie, vlašské ořechy…). Výslednou směs podávejte s těstovinami.

7. Přidejte ho ráno do ovesných vloček

Smíchejte polovinu avokáda s hrstkou listové zeleniny, polovinou banánu či bobulovitého ovoce a trochou vody nebo mandlového mléka. Vše rozmixujte, a pokud chcete, doslaďte medem. Nakonec přidejte 1/3 hrnku ovesných vloček a lžíci chia semínek a nechce uležet přes noc. Ráno na vás bude čekat výživná snídaně, takže vstávání bude radost.

8. Použijte ho k zahuštění polévky

Tradiční polévky se zahušťují jíškou, směsí mouky a másla, ale avokádo dovede to samé. Uvařte polévku jako obvykle a celou nebo polovinu (v závislosti na tom, jaké chcete dosáhnout textury) dejte do robotu, přidejte podle chuti ½ až 1 avokádo a mixujte, dokud není směs krémová.

9. Udělejte si probiotickou masku

Pokud chcete posunout svou zkrášlovací rutinu na vyšší úroveň a přistoupit na současný trend péče o pleť s probiotiky, využijte avokádo a jogurt. Smíchejte dohromady, naneste na pleť a nechte působit dvacet minut. Poté opláchněte. Probiotika mají protizánětlivé a zklidňující účinky, zároveň pokožku čistí a hydratují.