Už vám někdo tak ublížil, že jste s ním nechtěli už znovu promluvit? Je to poměrně běžná situace: někdo říká něco, co by neměl, někdo někoho obviní z něčeho špatného nebo se prostě chová defenzivně. Ale má smysl se někoho snažit převychovávat, pomstít se mu nebo ho nenávidět? Znamená to, že budeme mít pocit zadostiučinění, nebo si tím přivedeme jenom ještě další zbytečný stres?

Je důležité vědět, jaké jsou naše pocity – máme hněv, cítíme nespravedlnost a averzi. Potlačení pocitů totiž znamená, že se projeví jinde. S největší pravděpodobností ve velmi podobné situaci. Ale negativní emoce vás stojí zbytečně moc energie a šíří se stejnou rychlostí, jako požár v suchu. Na jeden zátah pak zvládne spálit celý les.

Negativita nás k agresorovi citově poutá, hlavně kvůli tomu, že si drama neustále přehráváme v hlavě. Pak je to taky jediné místo, kde dochází ke konfliktu. Pak si tím omlouváme vlastní špatné chování a překreslujeme si v hlavě chování ostatních. A pak se z nás stává velmi neoblíbený člověk.
 Vztek, agrese a hořkost jsou jako noční zloději, kteří kradou naši schopnost milovat a zajímat se o druhé. Je možné přeměnit tuto negativitu v klídek a vyrovnat se tak s násilníkem v našem okolí? Zní to možná náročně a trochu absurdně, ale uvidíte, že váš život pak bude mnohem lepší.

  1. Nikdo neškodí jiným, pokud sám necítí bolest. Všimli jste si, že je mnohem těžší nechat si ublížit, když jste v dobré náladě? Když se cítíte skvěle, snadno a rychle umyjete i dřez plný nádobí. Zdá se vám, že to zabralo pouze pár vteřin. Ale když máte špatnou náladu nebo jste vystresovaní, bude tento pocit rychle pryč a vy máte pocit, že to trvá celé věky.
  2. Respektujte se natolik, že se chcete cítit dobře. Řekneme vám malý příběh. Sandra měla otce, který ji zneužíval. Byl to velice rozhněvaný muž. Sandra se ale rozhodla, že nebude na něho negativní připomínky nijak reagovat, takže přemýšlela nad tím, jak se ho ptát, aby nemohl odpovídat negativně. Nedávno umřel a Sandra má pocit, že s tím svůj dlouholetý sport uzavřela.
  3. Nikdo vám nemůže ublížit, pokud mu to nedovolíte. Těžko uvěřit, že nikdo nechce být ve skutečnosti raněn, ale je to pravda. Když někomu dovolíme nám ubližovat, dáváme mu tím nad sebou moc. Když někdo křičí, nechte ho křičet, nenechte se do toho zatáhnout. Ať se rozčiluje, pokud mu to dělá radost!
  4. Zvažte, jak můžete celé situaci sami přispět. Je totiž příliš snadné vždycky najít viníka a na toho si ukazovat prstem, ale žádný konflikt není jednostranný. Zkuste se zamyslet nad svým podílem do konverzace a popřemýšlejte o tom, co udělat, abyste nepřilévali olej do ohně. Dokonce, i když cítíte, že jste udělali vše na 100 % v pořádku, zvažte všechno ještě jednou, protože pro nás samotné je těžké vidět, jakou roli jsme v konfliktu sehráli.
  5. Pěstujte svou laskavost. Tím nechceme říct, abyste ze sebe dělali rohožku, po které může kdykoliv šlapat a vy tam budete jen tak ležet a necháte si to líbit. Znamená to vyhnout se negativitě ještě předtím, než nastane konflikt, a nahradit ji soucitem. Stejně jako ústřice. Když nevypustí podrážděné zrnko písku ze svého pláště, podaří se jim vytvořit krásnou a drahocennou perlu.
  6. Meditujte. Meditace vás přiměje upustit páru a pomůže vám být nad věcí. Každodenním cvičením hezky reagovat na člověka, s nímž máte problém nebo který má problém s vámi, vás naučí za všech okolností zaujmout postoj: „Ať je ti dobře! Ať jsi šťastný! Ať se ti daří všechno, co si budeš přát!“ Skutečně to funguje.