Pokud vám byla diagnostikována smrtelná choroba (něco z 5 nejnebezpečnějších nemocí) je pravděpodobné, že nemusíte trávit mnoho času přemýšlením nad tím, jak dlouhý bude váš čas na této planetě. Zatímco uvažujete nad svou smrtelností, začnete být motivovaní žít plnohodnotnější život. Je jasné, že byste na smrt nejraději zapomněli jako, no…jako na smrt.

Ale všichni někde v hloubi duše víme, že nebudeme žít věčně. Ale jak dlouho teda ještě? To nikdo s jistotou neví, ale existují určité náznaky, podle kterých si to odvodíte. Máme pro vás 9 náznaků toho, že byste měli raději pořádně žít, než šetřit na důchod.

Vaši rodiče nebo prarodiče umřeli mladí

Dobře, na tomhle nenesete žádný podíl viny, ale geny jsou geny. Ale mají opravdu takový vliv? Je to poměrně často řešená otázka. Vědci v tomto hledu zkoumají především dvojčata, která mají různé životní styly. V dnešní době víme, že geny mají na věk člověka vliv z 25 %.

Na druhou stranu 75 % okolností nemá nic společného s vaší DNA, takže pokud váš dědeček umřel v 120 letech, neměli byste předpokládat, že tu budeme minimálně do 100. Většina expertu věří, že máte tu sílu změnit působení genetiky jak k horšímu, tak k lepšímu.

Neberete svou práci příliš vážně

Workoholici jsou možná sužováni stresem, ale pokud na sobě tvrdě nepracujete a nejste příliš cílevědomí, máte ještě větší problém. Výzkumníci dlouhověkosti z univerzity v Kalifornii zjistili, že lidé, kteří dělají svou práci rádi a jsou produktivní většinu svého života, žijí déle než ti, kteří pracují pouze kvůli výplatě. Pokud si nechcete ukrajovat hodiny ze svého koláče života, najděte si práci, která pro vás bude smyslem života.

Celý den sedíte

Ať už je to v kanceláři nebo před TV nebo nedej bože nejdřív jedno a pak druhé, je to pro vás velmi nebezpečné. Nová studie, zveřejněná v časopise American Journal of Epidemiology dokazuje, že ženy, které zůstávají sedět po dobu 10 a více hodin denně mají kratší telomery, které chrání jejich buňky na koncích řetězců DNA. Vědci poukazují na fakt, že tyto ženy mají buňky, které jsou biologicky starší, než je jejich chronologický věk. Takže jim je třeba 63, ale jejich organismu 75. Co s tím? Prostě zvedněte zadek a začněte cvičit!

Doslova zakrňujete

Nemůžete jít tak rychle, jako vaši vrstevníci? Pokud to není proto, že jste si někdy v poslední době vyvrtli kotník, mějte se na pozoru. Pomalejší chůze a neschopnost vykonávat svižné cvičení je spojená se zvýšeným rizikem vzniku invalidity a následné smrti. Pomalá chůze může totiž znamenat, že vaše srdce, plíce a oběhový systém nebo/a systém pohybového aparátu nejsou v nejlepší kondici. Jestli vás váš výkon děsí, zkuste vyhledat doktora, který vám provede krevní testy a dá vás do pořádku, abyste byli zase rychlíci.

Neunesete tašku s nákupem

Nemusíte zvednout na bench činku vaší tělesné hmotnosti, ale nedostatek svalové hmoty znamená riziko předčasné smrti hned z několika důvodů. Slabé nohy vás neuchrání před pádem a dalšími zraněními, která mohou být život ohrožující. Nízký objem svalové hmoty může taky znamenat, že máte příliš mnoho tělesného tuku a to zejména v břiše. Obzvlášť nebezpečná je abdominální obezita, cukrovka a srdeční onemocnění.

Nemáte vysokoškolský diplom

Výzkumy prokázaly, že lidé s vysokoškolským vzděláním mají tendenci žít až o 9 let déle než ti, kteří ani nedokončili střední školu. Proč? Lepší vzdělání se pravděpodobně promítá v tom, že máte více znalostí o tom, jak chránit své zdraví. A navíc vysokoškoláci jsou zpravidla lepší práci a tím pádem i větší možnost získat opravdu kvalitní zdravotní péči.

Vaše oblíbená jídla jsou v krabici nebo šustivém obalu

Jestli nejčastěji jíte to, co se dá uchopit v jedné ruce a má barevný obal, je dost možné, že je kvalita vaší stravy dost špatná. Máte větší předpoklady být obézní, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky a některých typů rakoviny. Jedlíci, kteří jedí převážně zdravou stravu, mají o dost nižší riziko brzké smrti. Abyste se k nim připojili, jezte více ořechů, ryb, luštěnin a zeleniny. Dát si občas nějaký alkohol taky není od věci. Položky, které byste měli z vašeho seznamu téměř vymýtit, jsou slazené nápoje, červené maso a trans tuky. Pusťte si nějaké video plné tlustých lid, než sáhnete po další přeslazené sušence.

Rozvedení, vdovy a vdovci

Tohle je spíš vykřičník pro muže, protože jim to bez manželství svědčí mnohem méně než dámám. Univerzita v Kalifornii vyzkoumala, že muži, kteří byli ženatí, se dožili alespoň 70 let, zatímco rozvedených chlapům se to povedlo jen z jedné třetiny. Takže až vám příště vaše žena vytrhne z ruky misku s chipsy, pamatujte, že správná reakce je: „Děkuji“.

Jste kuřáci

To je bod, ke kterému se asi nemusíme více rozepisovat, že?