Leaves Garden Peppermint Tea Mint Plant Peppermint

Jelikož dnes věda nabízí řešení pro každou nemoc, věděli jste o tom, že velmi podobné neduhy byly dříve léčeny i přirozenou cestou již před sto lety? Proč do sebe dávat chemikálie, když si můžeme namísto toho utrhnout bylinky, které rostou na kopcích?

Syndrom dráždivého tračníku

Jedná se o onemocnění, které ovlivňuje střevní trakt. Zapříčiňuje nekontrolovatelný průjem nebo zácpu. Doprovází ho křeče, bolesti žaludku a nadýmání. Máta je jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků. Čerstvou mátu lze dát do šálku čaje, čerstvých zeleninových i ovocných salátů a polévek.

máta

Máta peprná zlepšuje trávení, zmírňuje plynatost a uvolňuje střevní svaly. Máta je součástí zubních past a bonbónů, pečuje o dásně a je ceněná pro svůj antioxidační obsah – brání šíření rakoviny. Použít se dá k prevenci a dokonce i k léčení alergických projevů. Rovněž zklidňuje podrážděný žaludek. Kontraindikována je v případě gastroesophageálního refluxu – přivádí totiž žaludeční kyseliny zpět do jícnu.

Tuberkulóza

Závažné onemocnění plic vedoucí v některých případech dokonce ke smrti. Máta peprná zmírňuje zánětlivou reakci v plicích. Kombinujte čerstvou mátu, med a ocet. Vyrobte si z těchto surovin šťávu.

Akné

Máta pomáhá léčit akné, hojí pupínky a zaceluje ošklivé jizvy. Pár lístků máty aplikujte na tvář a na neměla by se na něm objevit žádná skvrna. Máta a oves jsou výbornou exfoliační maskou.

Paměť

Máta zlepšuje paměť a podle vědců je energetickým impulsem k bdělosti. Pokud chcete mít lepší kognitivní funkce, žvýkejte jí čerstvou nebo použijte k uvaření čaje.

Rakovina

Máta je ideální pomocnicí ke zmírnění nevolnosti a zvracení po chemoterapii.

Bolest hlavy

Peppermint ulevuje od bolestí hlavy, migrén a napětí. Rozdrťte několik lístků máty a šťávu z nich vetřete do oblasti spánků a čela. Její vůni můžete také inhalovat.

Stres

Máta osvobozuje od stresu a má chladivý a povzbuzující efekt. Přírodní olej z máty můžete použít také k obohacení koupele.

Svěží dech

Čerstvá máta peprná je také nejlepší ústní vodou. Chrání dutinu ústní a vlastní i bělící efekt.

Je bezpečnější alternativou, než farmaceutické výrobky.