Dáváte přednost kontaktu s přáteli jeden na jednoho, než místnosti plné nových lidí? Nejlépe v práci fungujete zalezlí v koutku, oddělení od zbytku kanceláře? Máte rádi samotu? Pak je velice pravděpodobné, že jste introvert. A to se může stát jednou z vašich největších předností!

Výzkum The Quiet Institute ve spolupráci e Scottem Barry Kaufmanem z University of Pennsylvania popisuje introverzi (i extroverzi) skrz aspekty stimulace (dávají přednost být v klidném nebo rušném prostředí) a způsobu uvažování (preferuje uvažování místo akce).

Pokud jste introverti, možná se vám zdá, že se daří spíš těm, kdo mají srdce na dlani a rychleji na sebe strhnou pozornost, tudíž mají nad vámi navrch. Ale nenechte se zmást. Mnohem větší kouzlo mají tajemní cizinci.

„Introverze společně s citlivostí, plachostí a stydlivostí je považována za projev zklamání nebo patologický smutek,“ píše Susan Cain v knížce Ticho: Moc introvertů ve světě, který nezmlkne. Extroverti jsou považovaní za chytřejší, mnohem zajímavější a více kompetentní osoby. I když neexistuje žádná reální spojitost mezi tím, že kdo víc mluví, má víc nápadů. Ve skutečnosti byla většina našich myslitelů introvertní.

Itroverti jsou schopni naučit se víc

Máte-li kolem sebe klid, možná zjistíte, že jste schopni se naučit požadované informace mnohem rychleji. Výzkum prokázal, že školáci, kteří studují samostatně, si můžou dovolit věnovat učení mnohem méně času než ti, kteří pracují ve skupinkách. Což není překvapující, když vezmeme v potaz, že hudebníci, malíři i sportovci cvičí a zdokonalují své řemeslo výhradně o samotě.

Introverti jsou skvělí důvěrníci

To, že toho introverti příliš nenamluví, neznamená, že nejsou fanoušci řeči jako takové. Introverti nesnáší povrchní řeči, protože jim připadají zbytečné. Mají pocit, že je od lidí ještě víc vzdalují a vytvářejí mezi nimi jakousi bariéru. Proto dávají přednost smysluplné konverzaci, která je výrazem hluboké empatie. Na rozdíl od extrovertů, kteří vytvářejí hluboké vazby přes ty povrchní.

Introverti si dokáží víc věcí odpustit

Ať už jde o dezert, nakupování oblečení nebo stahování z internetu, dokážou se v tom chovat střídměji než extroverti. Studie prokazují, že introverti si dokáží trpělivěji počkat na svoje uspokojení. Proto mezi introverty najdete mnohem méně obézních lidí.

Introverti jsou báječní vůdci

Nejhlasitější osoba v místnosti není nutně ta nejtalentovanější. A introverti o tom vědí své. Ve skutečnosti je to to, co z nich dělá skvělé vůdce. Vědci ve Wharton School at the University of Pennsylvania zjistili, že zatímco extroverti si musí vyžadovat pozornost, introverti na to nemusí vyvinout tolik energie a prosazuji svou autoritu přirozeně. Taky víc času tráví posloucháním, než mluvením, což jim taky nahrává. Obecně jsou extroverti lepší pro vedení líného týmu, zatímco introverti jsou vynikající vůdci aktivistů.

Introverti jsou detailisti

Hádejte, kdo nikdy neudělá trapnou chybu v předmětu mailu? Samozřejmě, že introvert. Nedávný výzkum prokázal,  že pokud snadno rozpoznáte překlepy a gramatické chyby, je velmi pravděpodobné, že se řadíte mezi introvertní elitu.

Introverti jsou mistři převleků

To nejlepší ze všechno? Introverti se mohou vydávat za extroverty, je-li to nezbytné. Mohou zariskovat, pokud si troufají, Můžou připravit party s překvapením pro odcházejícího kolegu. Umějí se postavit za dobrou věc, je-li to nezbytné. A zároveň pořád mají všechny úžasné vlastnosti introvertů.