Odšťavňování nebo mixování – co upřednostňujete? Lidé si často vybírají způsob, který je dostupnější a jednodušší. Existuje však běžný mýtus, že mezi šťávou a smoothies není žádný větší rozdíl. Odšťavňování i mixování jsou našimi partnery, když jsme zaneprázdnění, ale vybírat si mezi nimi bychom neměli podle toho, co je schůdnější, ale co právě potřebuje naše tělo. Zde je malý průvodce rozdíly mezi odšťavňováním a mixováním a důvody, proč je který způsob lepší.

Vláknina

Hlavní rozdíl mezi odšťavňováním a mísením je v obsahu vlákniny. Při odšťavňování stačí dát ingredience do přístroje a on už sám oddělí šťávu od buničiny. Při míchání se nic neodděluje, neexistuje odpad a všechny složky putují do vašeho těla. Dužina ovoce i zeleniny obsahuje vlákninu, kterou potřebujeme a pokud se při odšťavňování zbavíme většiny dužiny, všechnu vlákninu odstraňujeme.

Vítěz: Mixování

Vstřebávání

Pokud má naše strava schopnost rychlé absorpce, přináší nám okamžité výhody. Pomalejší vstřebávání přináší také jisté výhody, ale pokud potřebujeme rychle energii, určitě si vybereme první variantu. Vzhledem k tomu, že čistá šťáva neobsahuje žádnou vlákninu ani další částice, její zpracování nezabere metabolismu téměř žádný čas a výsledky pocítíte téměř okamžitě. Na druhé straně, mixování, které zanechává přídatné látky, vyžaduje čas a absorpce je tedy poměrně pomalá.

Vítěz: Odšťavňování

Obsah vody

Pokud chcete mít zdravý metabolismus, pěknou kůži i přiměřenou váhu, denní příjem tekutin by měl být ideálně 4 litry. Často není možné vypít takové množství vody, proto se doporučují různé varianty. Nic se však nevyrovná ovocné či zeleninové šťávě plné živin. Čistá šťáva z odšťavňovače samozřejmě obsahuje více vody, než smíšené smoothie.

Vítěz: Odšťavňování

Živiny

Ovocné či zeleninové smoothie obsahuje více živin, než šťáva. Je to proto, že si zachovává všechny minerální látky, vlákninu atd. Když se z jakékoli potraviny vezme jen šťáva, většinou se tím odebere i většina základních živin. Pokud jste tedy podvyživení či usilujete o vyváženou stravu, jsou smoothies vhodnější.

Vítěz: Mixování

Zasycení

Když máte hlad, co si vyberete? Vydatné smoothies nebo ovocný džus? Samozřejmě smoothie. Vzhledem k tomu, že smoothie obsahuje všechny důležité živiny spolu s vlákninou a dalšími složkami, organismu trvá déle, než ho vstřebá. Proto také na delší dobu zaplní váš žaludek a ihned nebudete mít pocit hladu.

Vítěz: Mixování

Množství

V porovnání s jednou sklenicí smoothie se do sklenice džusu vejde více ovoce. Například můžete vymačkat do sklenice 3-4 kousky ovoce, zato do smoothie, které obsahuje i jiné přísady, se vejde jen jeden nebo dva. Pokud tedy rychle potřebujete zužitkovat větší množství ovoce či zeleniny, vyšťavňování vyhrává.

Vítěz: Vyšťavňování

Šťávy i smoothies mají svá pro i proti. Záleží jen na vás, co v danou chvíli považujete za důležitější.