Topoly známe jako štíhlé a vysoké stromy rostoucí ne březích řek a v blízkosti vody jak v Evropě, tak v Americe i Asii. U nás se topoly odjakživa vysazovaly jako větrolamy podél silnic i venkovských cest, nebo kolem sportovních hřišť.

Žádné venkovské fotbalové hřiště si neumíme představit bez řady topolů lemujících hrací plochu. To jsou hlavní účely, proč se topoly vysazují, ovšem málo se ví o léčivých účincích topolu. Již před staletími byl topol obecně známý jako léčivý strom. Rozeznáváme topol černý a bílý, dále topol vlašský a topolu černému podobnou osiku, která má však zlatohnědou hladkou kůru, zatímco topol černý tmavou, s přibývajícím věkem stále vrásčitější.

Listy všech topolů jsou okrouhlé a na okraji pilovité. Mají špičku a nápadně dlouhý řapík. Topoly jsou dvoudomé, tzn. že existují samčí a samičí stromy. Květy kvetou před vyrašením listů.

Další zajímavosti

Topoly patří k nejrychleji rostoucím stromům u nás a snadno se rozmnožují. Dřevo je měkké, světlé, snadno štípatelné. Proto se z něj vyrábějí překližky, celulóza, a také například zápalky či dřeváky.

Kůra topolu je měkká, šťavnatá dokonce je jedlá. Například severoamerickým indiánům poskytovala potravu.

Topoly potřebují dostatek vláhy, proto rostou hojně na březích řek a potoků, jejíž břehy zpevňují široce rozvětvené kořeny.

Léčivé účinky

Pro léčivé účely se používá kůra z dvou až tříletých větví, která se sbírá od března do května. Obsahuje účinné látky jako je salicin, populin nebo silice. V minulosti se doporučovala mast ze šťávy z topolového dřeva na bolesti hlavy, zad a bederní krajiny. Topolové listy se zase používaly na opruzeniny malých kojenců. Oblíbená také byla mast z pupenů topolu, která se vyráběla za studena smícháním čerstvých pupenů, olivového oleje a včelího vosku. Dodnes je tento recept používán a pomáhá na spáleniny, bolesti končetin a hemoroidy.

Z pupenů se připravuje také čaj, který pomáhá při revmatismu, dně, chorobách močového měchýře a prostaty, protože topolové pupeny rozpouštějí močové soli, jsou protizánětlivé, močopudné a tiší bolesti.