Když se po mléčných výrobcích cítíte opravdu špatně, raději si je odpustíte a budete žít bez laktózy navždy. Ale laktóza způsobené problémy nemusí mít na svědomí.

Někteří lidé mají potíže s trávením laktózy, což je cukr v mléce. Když tělo nedokáže laktózu zpracovat, lidé s její chronickou nesnášenlivostí vám potvrdí, že je trápí nadýmání, plyny, průjem a další gastrointestinální potíže. Ale výzkum naznačuje, že příznaky některých jedinců jsou způsobeny nikoliv cukrem, ale proteinem v mléce.

Asi třetina proteinů z mléka pochází z beta-kaseinu, který má dvě hlavní formy: A1 a A2. Většina kravského mléka obsahuje oba, ale některé má jen A2. Genetické testy mohou zjistit, zda kráva zvládá produkci pouze zmíněné A1.

„Proteiny A1 a A2 mají společnou jednu věc – mají 209 aminokyselin,“ říká registrovaná dietní sestra Bonnie Johnson, viceprezidentka vědecké společnosti pro výzkum a produkci mléka Milk Company,  která prodává pouze mléko pouze s proteinem A2. „V A2 proteinu je aminokyselina, která je pro naše tělo snáz stravitelná,“ říká. Jakmile tělo nezvládne strávit AA protein, může vám způsobit i nepříjemný zánět. Příznaky neschopnosti jej strávit budou pravděpodobně stejné jako při nesnášenlivosti laktózy. Navrch ale můžete ještě pozorovat kožní vyrážku.

Lidé, kteří pijí mléko s oběma proteiny, jsou náchylnější k zažívacím potížím a zánětům, než ti, kteří pijí mléko bez A1. To zjistila studie pro Nutrition Journal financovaná Milk Company. Oba typy mléka obsahují stejné množství laktózy, takže výsledek obou zkoumání měl na lidi s touto nepříjemnou nesnášenlivostí stejné účinky.

„Nicméně A1 protein může ztížit i trávení laktózy,“ říká Johnson. Zánět z BCM-7 se usadí ve střevě a ztíží vám trávení, které se navíc snaží vypořádat s trávením cukru. Ale pokud můžete zánětu předejít, budete tvořit mnohem příznivější prostředí pro trávení laktózy.

„Ale nepředpokládejte, že vám vyhýbání proteinu A1 pomůže vyřešit jenom vaše trávící problémy,“ říká registrovaná dietní sestra Angela Lemond, mluvčí Akademie medicíny a intenzivní péče. Studie spojené s jeho zkoumání se shodují, že A1 protein zvyšuje riziko srdečních onemocnění, autismu a cukrovky.

Pokud vám tedy mléčné výrobky dávají zabrat, ale na laktózu pravděpodobně alergičtí nejste, zkuste pít mléko, které obsahuje pouze A2 proteiny nebo kozí mléko, které nikdy za žádných okolností A1 protein nemá. Ale pokud i tak vaše problémy přetrvávají, nenechte se uchlácholit a nechte si rovnou diagnostikovat problémy s laktózou.

Mějte na paměti, že nesnášenlivost laktózy neznamená, že se musím vzdát mléka navždy. Pokud ho přijmete jen ve skutečně malém množství, tělo ho zvládne zpracovat. A když to budete dělat pravidelně a množství postupně navyšovat, můžete si dát za čas třeba malou skleničku bez problémů.