Jste úplně bez sebe pokaždé, když nemůžete mít všechny věci pod kontrolou? Musíte se stavět do role šéfa za všech okolností? Pokud je vaše odpověď ano, zkuste si přečíst naše rady, díky kterým se vám povede alespoň na chvíli povolit otěže a přenechat stres ostatním.

Jako člověk posedlý kontrolováním zkuste najít úkol, který budete někomu delegovat. Nebude to jednoduché, ale zkuste se vzdát pokušení mít celou věc pod palcem. Cvičením delegování dokážete sami sobě, že někomu dokážete věřit natolik, že ho necháte úkol splnit. Nechat někoho splnit jednoduché úkoly, jako je nakopírování papíru nebo vyprazdňováním myčky, vám pomůže odvést tu důležitou část vašich pracovních povinností rychleji. Tohle všechno je znamením toho, že jste perfekcionista.

Zkuste něco nového

Lidí, kteří pořád něco kontrolují, mají strach z neúspěchu. Strach je proto často drží od příležitostí získat cenné zkušenosti. S tím si volnomyšlenkáři a bohémové nedělají příliš starosti. „Kontroléři“ jsou zase druhý extrém. Raději dělají jen činnosti, které znají, aby se vyhnuli dělání chyb. Zkuste si poslechnout nový hudební styl, dejte si neznámé jídlo, vezměte si mikinu, kterou byste si na sebe normálně nevzali. Pokud jste vyděšení k smrti, zeptejte se sami sebe: Co nejhoršího se může stát?“

Přestaňte panikařit

Vaše potřeba kontrolovat je poháněná strachem z katastrofy. Pokud zaspíte, přijdete do práce pozdě a vyhodí vás. Pokud hned nevyřešíte všechny maily, nastanou velké komplikace. Takže opět: zastavte se a řekněte si: „Co nejhoršího se při takové nepříjemnosti jednou za čas může stát?“ Možná, že vám nadřízený řekne, abyste si příště dali pozor. Nebo si toho, že jste přišli pozdě, možná nikdo ani nevšimne. Tím, že ovládnete své myšlenky, se vyhnete spoustě zbytečných stresů. Pomozte si zmíněnými frázemi v kritických okamžicích.

Jděte do hloubky

Podle klinického psychologa Marjorie Schumana, PhD, je nezbytné prozkoumat motivaci, která je zodpovědná za vaši potřebu všechno kontrolovat. „Když se přistihnete pro kontrolování, na co je to reakci? Co je v sázce?“ říká Marjorie. Možná jste někdy ve svém životě ztratili nad věcmi kontrolu a cítili jste se bezmocní. A toužíte se tomuto pocitu za každou cenu vyhnout. Možná máte tendence cítit se velice slabě a zoufale se snažíte dokázat, že máte dost síly na to předejít tomu, možná máte strach, že nebudete perfektní, budete odmítnutí nebo opuštění a proto potřebujete za své úspěchu uznání. Pro některé lidi kontrolování pramení z pocitu nadřazenosti. Zkuste jít do hloubky podobně jako v již zmíněném příkladu.

Promluvte sami k sobě povzbuzující řečí

Zní to možná trochu kýčovitě, ale je dobré nechat si chvilku na to, abyste si připomněli své vlastní hodnoty. Když poprvé začínáte pracovat na své zvrácené potřebě všechno kontrolovat, je to možná vědomé rozhodnutí, ale vaše emoce ještě nestihly přehodit na druhou výhybku. Budete se místy cítit velmi frustrovaní. Proto na sebe buďte hodní. Děláte pro sebe významný krok a měli byste na sebe být hrdí. Připomeňte si, že to dokážete. Budete pak méně vystresovaní.

Zkuste přiznat, že nemáte vždycky pravdu

I když si to většina nechce přiznat, jedinci posílení kontrolování jsou v tomhle na předních příčkách. Zpočátku se to bude zdát obtížné, ale nakonec uvidíte, jak je uvolňující přiznat, že nenesete větší zodpovědnost než ostatní a můžete se plést. Umožněte ostatním nahlédnout za na vaši lidskou stránku. Berte všechno jako dobrodružství a ne úkol, který znamená vaše přežití nebo smrt.

Meditujte

Jóga, meditace, příjemná procházka nebo relaxace nad šálkem čaje vám pomůže dostat se do klidu a přestat stresovat. Je to totiž právě stres, kdo může za vaše nezdravě přehnané kontrolování. Začněte pár pozicemi z jógy a uvidíte, jak se vám uleví.

Vžijte se do druhých

K překonání problémů s kontrolou je důležité si uvědomit, jaké má vaše vyšilování dopady na druhé. Pokud jste k sobě nikdy nepozvali partu přátel proto, že máte pocit, že není dostatečně uklizeno, možná je napadlo, že s nimi spíš nechcete trávit čas, protože netrpí stejnou posedlostí pořádkem. A zase obráceně. Pokud trváte na tom, abyste se potkávali jenom ve vašem domě, protože nikdo jiný se nedokáže role hostitele ujmout tak jako vy, může to vaše přátele taky urazit. Pokud máte pokaždé pocit, že je třeba všechny opravovat, aby si upřesnili své chabé znalosti, zkuste si představit, jak by bylo v této roli vám.