Klasický zázvor známe asi všichni. Věděli jste ale, že druhem zázvoru je i kurkuma? Jinak se jí také říká indický šafrán, má zlatovou barvu a přidává se jako koření do řady jídel. Ostatně kurkuma je součástí kari koření.

Na lidský organismus má kurkuma úžasný vliv, a tak bychom se jí rozhodně neměli vyhýbat.

Kurkuma pochází z Indie a je to v podstatě sušený oddenek kurkumovníku dlouhého.

Chuť kurkumy je mírně nahořklá, a když ji přidáte do pokrmu, zvýrazní chuť použitých potravin.

Kurkuma léčitelka

Kurkuma je velmi silným antioxidantem, proto pomáhá proti rakovině, má protizánětlivé účinky. Obsahuje tzv. kurkuminoidy, mezi něž patří kurkumin, jenž prokazatelně působí protinádorově a snižuje hladinu cholesterolu. Rovněž bojuje proti rakovině tlustého střeva a prostaty, a proti stárnutí pleti.

Kurkuma podporuje také lepší stravitelnost potravin, dokonce se podílí i na likvidaci bakterií salmonely, je účinná jako prevence před artritidou, pomáhá při pálení žáhy, zmírňuje bolesti kloubů, působí proti depresi a únavě.

Zpomalte stárnutí

Kurkuma chrání náš organismus před stárnutím a pokud ji spojíme i se sportem, je o zdraví kardiovaskulárního systému postaráno. Chrání naše srdce před stárnutím. Bylo dokonce zjištěno, že kurkuma nás drží v kondici asi jako hodina cvičení, např. aerobiku.

Jak si kurkumu dopřát?

Není tak těžké ji zařadit do běžného jídelníčku, můžeme si ji přidat do rizota, karbanátků, zeleninové směsi, zálivek, omáček, polévek a pít i čaj z kurkumy.

Čaj si připravíme buď tak, že 15 minut povaříme kořen kurkumy, anebo lžičku kurkumy zalijeme vroucí vodou. Ten je pak vhodný ve chvílích, kdy nás trápí nachlazení nebo zánět průdušek.