Bez hraček je v koupelně nuda. To vám potvrdí každé dítě. A i když máte koupelnu vypulírovanou do posledního centimetru, přesto se na hračkách do vany může objevit plíseň. Tak proč pěstovat něco tak škodlivého pro dítě na místě, kde může být bezpečno?

Nejčastěji si do vany děti tahají různé gumové kamarády. Ale rodiče trnou hrůzou, jestli náhodou nejsou znečištění tak, aby dětem tahle zábava nezpůsobila problémy. Když nejsou hračky pořádně suché nebo je v nich nabraná voda, může být vaše dítě vystaveno nebezpečí spolknutí nebo vdechnutí plísně. Ta rychle napadne křehký imunitní systém a způsobí poškození v podobě respiračních problémů a alergií. Pamatujte, že hračky do vany nejsou jedinými předměty, na kterých se může usadit tato nemilá věc. Jestli vytahujete hračky ze sklepa nebo byly kdekoliv jinde ve vlhkém prostředí, jsou taky ohroženy. Máme pro vás užitečné tipy, které určitě při očistě kamarádů svého dítěte využijete a vytvoříte tak čistý a bezpečný domov. Pokud ale nezaberou, raději investujte do nových hraček. Zdraví dítěte je přece vždycky na prvním místě.

Vyvařte hračky ve vodě

Bod varu je prostě bod varu. Dejte hračky dítěte do hrnce s vařící vodou. Počkejte, až budou čisté jako slovo boží a pak je vytáhněte a důkladně vysušte. Jednoduchý a velmi účinný způsob.

Umyjte je octem

Smíchejte 4 litry vody s půlkou šálku bílého octa. Třeba ve velkém hrnci (očistíte i hrnec – dvě mouky jednou ranou) nebo v čistém kyblíku a namočte do směsi hračky. Nechte je tam tak hodinku. Pak je vytáhněte, opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je pořádně vyschnout. Skvělý způsob čistění s věcmi, které máte doma.

Namočte je do bělidla

Opět napusťte 4 litry vody a přimíchejte do nich ¾ šálku bělidla. Toto zkuste raději opravdu jen v kbelíku. Hračky do něj ponořte a nechte je tam přes noc.

Zalepte díry

Některé hračky mají díry, ze kterých se dá stříkat voda a to vám sice dost přitěžuje v pozici dětského umývače, ale je to legrace. Nicméně některé hračky v sobě mají díru, která tam být nemá. Pak nabírají vodu, které se sice chce dovnitř, ale už se jí nechce ven. Uvnitř hraček pak vzniká plíseň a problém je na světě. Co s tím? Vezměte vteřinové lepidly a jednou provždy s dírkami v hračkách skoncujte. Nezapomeňte ho nechat pořádně zaschnout někde mimo dosah nenechavých dětských ruček.

Vyperte je v pračce

Tohle je jednoduché a velice efektivní řešení. Prostě hoďte hračky do pračky nebo do myčky. Opět platí, že je třeba pak nechat hračky vyschnout, nejlépe na topení.

Zázračný peroxid vodíku

Velice důkladně promíchejte dva díly vody na jeden díl peroxidu vodíku v kbelíku. Namočte si v něm houbičku nebo tekutinu nalijte do lahve, ke které se dá přišroubovat rozprašovač. Vezměte kartáč nebo houbičky a hračky namočené ve směsi důkladně vydrhněte. Pak opláchněte pod tekoucí a vodou a nechte uschnout. A je čisto.