Každé odvětví očekává vlastní sadu unikátních trendů a očekávání, se kterými se pracuje na denní bázi. Je důležité, aby vaše celkové zdraví a štěstí vedlo k co nejvyšší produktivitě. Navazování přátelství v kanceláři je dobrý nápad, ale pouze s těmi lidmi, ke kterým můžete chovat důvěru nebo respekt. Když s někým nevycházíte nebo máte ze spolupracovníka nepříjemný pocit, je pro vás práce mnohem víc stresující. Zde jsou někteří ukazatelé toho, že některým kolegům byste věřit neměli a měli byste se jim obloukem vyhnout.

Stará se víc o svůj úspěch než o prospěch celé společnosti

Je pravda, že všichni máme trochu obavy z toho, když jsme ve vedení společnosti a snažíme se, abychom za sebe dělali všechno co nejlépe, pokud si někdo cení své úspěchy do té míry, že je příliš konkurenceschopný, je to trochu destruktivní a zároveň varovný signál. „Ačkoliv americká demokracie byla postavená na robustním tíhnutí k individualismu, jako společnost jsme zjistili, že v dlouhodobém měřítku má větší přínos, pokud s někým spolupracujeme,“ vysvětluje Marion Skeete, podnikatel a životní kouč. Nejhorší je, když tým nepracuje celistvě a jsou v něm napjaté vztahy. Pak musí někdo z kola ven.

Připíše si všechny zásluhy za práci, kterou jste dělali společně

Práce v týmu znamená, že se na ní podílíte ve třech nebo ve čtyřech. Pokud je váš kolega spíš sólo umělec, raději ho nechte tvořit na vlastní pěst ve vedlejší místnosti. Není to totiž člověk, kterému byste měli věřit. Hřát se na výsluní úspěchu, kterého jste dosáhli společně, jasně dokazuje, že si vaší práce a vašeho přínosu absolutně neváží. Jak radí psycholog Nikki Martinez: „Když váš spolupracovník prezentuje vaši myšlenku jako svoji vlastní, je to jako by vztyčil červenou vlajku, která vás má varovat.“

Pomlouvá všechny v kanceláři

Máma vám vždycky říkala, že to co do věcí vložíte, to se vám i vrátí, a stejně funguje karma i na pracovišti. Jestli za vámi vás kolega běhá s každým novým drbem, který zaslechne, je dost možné, že za vašimi zády mluví i o vás. „Holou pravdou je, že pokud je někdo schopen házet špínu na některé pracovníky, aby si získal pozornost, je nanejvýš pravděpodobné, že nebude mít problém mluvit špatně o komkoliv. Není pochyb, že k vám někdo může přinést cennou informaci, kterou někde zaslechl. Ale ten kdo znehodnocuje soukromí a pomlouvá, nebude zrovna důvěryhodný kolega,“ varuje Skeete.

Neustále se snaží vlichotit do přízně šéfa

Nikdo není zvědavý na lidi, kteří běhají za šéfem jak ocásek. Je to ten typ, co měl zvednutou ruku v učebně ještě předtím, než si položil k lavici batoh s věcmi. Pokud vám to připomíná někoho z vaší kanceláře, tak jen vyměnil batoh za kufřík. Ačkoliv se pomalu blížíte k povýšení, váš spolupracovník se vždycky odněkud přihrne, aby vás zastínil. Měli byste si dávat pozor, abyste si takového člověka nepouštěli příliš k tělu. Někteří tomu říkají sociální horolezectví, někteří lezení do zadku. Ať už zvolíte první či druhý způsob, dávejte si na takového neúnavného kolegu pozor. Nedá se mu věřit. Překroutí jakoukoliv informaci tak, aby se mu hodila do krámu a mohl ji donést k šéfovi. A vy si o povýšení můžete nechat zdát.

Už vyšachoval někoho jiného

Každý dělá chyby a nikdo neví přesně naprosté detaily práce svých kolegů. Všichni jsme to zažili. Ale pokud se někdo z vašeho týmu zachová tak, že to nechápe a snaží se vás potopit, nevěřte mu. Nejenom, že je s ním těžké vybudovat jakoukoliv důvěru, ale bude vytvářet nepříjemně pracovní prostředí tím, že vám bude neustále koukat přes rameno. Když je někdo nespravedlivě kritický a posedlý kontrolováním, vytváří to nepříjemné pracovní podmínky. Lidi pracují ve strachu a úzkostlivě hlídají, jestli někde něco nepokazili. Nakonec nejsou schopni podat ty nejlepší výkony a jejich práce je průměrná.

Nedokáže přijmout negativní feedback

Čím úspěšnější a jistější jsme ve své práci, tím těžší pro nás bývá přijmout zpětnou vazbu produktivním způsobem. Pokud je vás kolega příliš citlivý na jakýkoliv druh kritiky, může se později stát, že bude hledat někoho, na koho své chyby hodit. Pokud se jednotlivec nedokáže smířit s tím,  všichni máme jen omezené množství schopností a hold děláme chyby, nicméně musíme o nich mluvit, aby k nim nedocházelo, bude lepší se ho pro dobro týmu zbavit. Jinak si budou příští kritiku jeho práce všichni přehazovat jako horký brambor.

Cítíte se kvůli němu odstrčení

Pokud máte problém zapadnout a jste si jistí, že tuto atmosféru vytváří jeden kolega, stali jste se regulérní obětí šikany. Jakmile někdo získá o trochu vyšší pozici, není připravený vzdát se trůnu a udělá vše proto, aby udržel současnou hierarchii tak, jak je. Ale pokud se jako umlčené šikanované dítě necítíte dobře, možná byste měli promluvit. Pokud k vám kolega bude neustále projevovat nedůvěru a vy se budete izolovat od tým  tak často, jak jen to je možné, budete v práci pořád víc a víc nešťastní.