Chcete, aby se vám dneska večer poštěstilo? Pak se snažte partnera (a pro jistotu i sebe) držet co nejdál od těch šesti jídel, kteří vám můžou vaše plány zmařit. Jestli znáte tzv. afrodiziaka, tak tohle jsou jejich protiklady. Jako afrodiziakální jsou popisovány ty účinky, které podpoří vaše zdraví a rozvášní libido. Ale výzkumy těchto potravin jsou buď zastaralé, nebo jim chybí dostatek podkladů. Důležité je všeho s mírou. Pak vám to půjde i v posteli.

Sójové potraviny

Nebojte, nemusíte se zdát své vegetariánské a lahodné náhražky masa! Ale je dobré dbát na to, aby nebyla ve vašem jídelníčku třikrát denně. Malá studie prokázala, že strava s vysokým podílem sóji, jako třeba tofu, může snížit hladinu testosteronu a zabít pár spermií. Rozsáhlejší studie však nic takového nepotvrdila a ukazuje na to, že mezi libidem a sójou není žádná spojitost. Ale kdo ví, že jo.

Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků

Pokud jsou všechna vaše oblíbená jídla pořádně vysmažená v přepáleném tuku, máte v těle nezdravě vysoký obsah cholesterolu, což může vést k ucpání tepen a erektilní dysfunkci, která zřejmě hraje roli při sexu. To samé platí o červeném mase a tučných sýrech. Pokud jíte špatně, je zde velká pravděpodobnost, že jste obézní, máte cukrovku nebo vysoký krevní tlak. To všechno se samozřejmě odráží na vašich sexuálních výkonech. Jakmile začnete jíst zdravě, budete mít i lepší sexuální život. Nebo třeba alespoň budete mít sexuální život.

Rostlinné oleje

Některé z nich jsou totiž plné polonenasycených tuků, které výrazně zvedají hladinu cholesterolu a snižují hladinu testosteronu a vy si ani neškrtnete. Alespoň podle Columbus Men’s Clinic. Ale dámy, nemyslete si, že vy jste proto v bezpečí. Testosteron hraje roli i při vaší vzrušivosti. Takže pokud se bojíte, že by vás chuť na sex přešla, raději používejte pouze olivový olej.

Sůl

Snížená sexuální touha je jen jeden z mnoha důvodů, proč sledovat svůj denní příjem soli. Sůl a potraviny s vysokým obsahem tohoto minerálu vedou k vysokému krevnímu tlaku, který sestřeluje vaše libido dolů. Potvrdili to klinické testy na klinice v Ohiu.

Alkohol

Těžký alkoholismus vás zbaví jakékoliv hladiny testosteronu v těle a významně zvýší estrogenové hodnoty. A tahle kombinace se pro vaše libido taky může stát osudnou. I když vám kapka alkoholu dodává tu správnou sebedůvěru, lahev se skutečně podepíše na vašem vyvádění v ložnici. Což může být, zejména pro muže, velice depresivní. Takže pokud se vůbec dostanete k tomu, abyste měli sex, můžete mít problém se udržet…no…v sedle.

Cukr

Cukr škodí vašemu dříve vosímu pasu a hází vám klacky pod nohy i v ložnici. Abyste ho totiž zpracovali, potřebujete produkovat inzulín. Neustálé zvyšování jeho hladiny vede ke snižování hodnot testosteronu. Těžké sacharidy jako těstoviny vyžadují podobnou péči, takže máte pak zvýšenou hladinu glukózy v krvi, což nutí vaši slinivku produkovat větší množství inzulínu a zase jste bez sexu. Dejte si raději tuňákový salát.