Už jste slyšeli o fusion kuchyni? Ne? Tak tedy jedná se o kuchyni, která kombinuje prvky různých gastronomických světů, přičemž výsledné jídlo nelze přiřadit ani do jedné z kuchyní, které se takto propojily. Máme tím na mysli restaurace, kde se podávají jídla, která vznikla např. propojením tradiční francouzské a thajské kuchyně.

Rozmach v Americe

Tento typ vaření zaznamenal největší rozmach v Americe, kam po válce zamířila řada schopných kuchařů z celého světa a každý z nich měl svoji osvědčenou recepturu. Zařídili si tam restaurace, kde vařili jídla ze země svého původu. Časem však jejich zařízení začali navštěvovat i lidé z jiných koutů světa, a tak byli postupně „přinuceni“ přebírat techniky i těch kuchyní, odkud právě nová klientela přicházela. Vznikaly tak první fusion kuchyně.

Musíte znát i cizí receptury

Aby to však skvěle fungovalo a v takové kuchyni se tvořily delikatesy zvláštních chutí a kombinací, musí kuchař umět perfektně uvařit nejen česky, ale třeba i francouzsky, italsky, thajsky nebo japonsky. Jedině tak totiž dokáže k sobě sladit chutě těchto různých kuchyní, aby vytvářely onen jedinečný, nový pokrm. Když to totiž neumí, pak se klidně může stát, že dostanete svíčkovou, s masem potřeným dijonskou hořčicí a vše zasypané parmazánem. Umíte si to představit? Navíc, takové jídlo není levné, a že by vás za to čekal kulinářský zážitek, o tom lze s úspěchem pochybovat.

Fusion restaurace v Česku

I v Česku najdete tento druh vaření, jen si musíte vybrat tu správnou restauraci. Existuje totiž řada těch, kde vám v přípravě splácají, co je zrovna napadne a vydávají to pak za skvost. Proto čtěte recenze a jídelníčky, než se do restaurace tohoto typu vydáte.

A jak by takové jídlo mohlo vypadat? Tady je nabídka z jedné české fusion restaurace:
Na šalvějovém másle a citrónové trávě pošírovaný filet ze sivena s dýňovým pyré, zauzenými grenaille bramborami, květákem romanesco, cherry rajčátky a bueree blanc omáčkou.