Pokud byste měli mít jedno přání pro nový rok, pak by to měla být schopnost odolat pokušení vyzkoušet další dietu, která je jen snůškou pocitů viny, studu a zklamání. Raději si vyberte něco naplňujícího, povznášejícího a radostného. A ano, to „něco“ existuje…

Účelem tohoto článku není zkritizovat všechny existující diety. Je to jen výzva zastavit se a přemýšlet, jestli chci být za každou cenu tlačen do něčeho, co ani nechci. Protože diety z nás doslova vysávají život.

Tajné poselství, které v sobě má každá dieta je totiž naše nedostatečnost a nedokonalost. Mnoho diet tvrdí, že „jsou zdravé“, ale ve skutečnosti ve vás jen zakoření strach z toho, že jste příliš tlustí a že je vaše tělo nehezké. Je to o tom, že pouhá ztráta přebytečných kilogramů z vás udělá úžasné, šťastné, zdravé lidi, kteří budou žít spokojeně až do smrti. To je ale nesmysl.

Diety jsou nereálné. Musíte se vzdát potravin, které máte rádi a bojovat sami se sebou a pak obviňovat sebe (ne dietu), že jste to vzdali.

Diety slibují, že vás rychle opraví. Vy ale nejste tím, kdo potřebuje opravit, jelikož nejste rozbití.

Existují diety, které mají dobré úmysly či tvrdí, že nejsou dietou ale životním stylem. Prozkoumejte je a samozřejmě, pokud jste našli způsob stravování, který vám vyhovuje, jen do toho. Bohužel ho většina lidí bojujících s obezitou ještě nenašla.

Mnoho lidí je zmateno, ohromeno a frustrováno svou hmotností, dietami a nezdravý vztahem k potravinám a svému tělu.

Udržitelné hubnutí, které nevylučuje zdravou mysl ani psychickou pohodu, je možná jednodušší, než myslíte.

Svoboda v jídle

Musíte uvolnit své lpění na výsledcích. Přestaňte vše kontrolovat, počítat kalorie, monitorovat, cítit vinu, stud a stres z toho, co a kolik toho sníte. Je to k ničemu. Ve skutečnosti vás to poškozuje na mnohem hlubší úrovni. Tvoříte si stresovou reakci v těle, která mu vydává signály, aby si udržovalo původní váhu.

Pokaždé, když se začnete omezovat v jídle či začínáte s dietou, říkáte si, že nejste dost dobří? Že si nezasloužíte jíst potraviny, které vám přinášejí radost, nebo že prostě chcete jen zdravěji žít? Protože to je jediný rozdíl.

Je vaše touha vyzkoušet další dietu založena na rozhodnutí ze strachu nebo z lásky sama k sobě?

Tím, že si dáte plné svolení jíst potraviny, které chcete, stres se uvolní.

Přijetí vlastního těla

Víte, že toto tělo jste dostali? Právě to, se kterým nyní sedíte u stolu. A víte, že jeho tvar může být trvalý? Nebo také ne. Nevíme, jak bude naše tělo v budoucnosti vypadat, tak proč se tím trápit a nezaměřit se na důležitější věci – třeba na svou osobnost a duši?

Sebeláska

Existují miliony věcí na této planetě, které jsou mnohem důležitější, než to, jak vypadáte a jak jíte. Opravdu. A jednou z nich je váš vztah k sobě. Pokud chcete uspět, musíte být jako jeden tým. Musíte si fandit, relaxovat, umět vypnout, přestat se srovnávat s druhými, soudit, chtít být někde jinde…Zastavte to.

Zvolte si lásku. Hlubokou, nepodmíněnou lásku k sobě samým.

Chtějte zdraví a štěstí. To je předpoklad pro úspěšný start.

Je zdravá výživa nesmírně důležitá? Ano! Ale nejdříve se musíte přestat schovávat za hloupé diety a jít ke kořenům. Tato stravovací výzva může být vstupní branou k hlubšímu uzdravení, tak to zkuste.