Každý kdo chce být fit, mít silnou imunitu, dobře vypadat a cítit se v pohodě, by měl dodržovat zásady zdravého stravování a alespoň občas si zacvičit. Ořechy jsou odpradávna známé pro své zdravotní přínosy a jsou přidávány do mnoha jídel, salátů, krémů nebo se jedí samotné pražené. Zde jsou zdravotní přínosy některých populárních druhů, které jsou jednoduše sehnatelné a můžete je tedy bez problémů zařadit do svého jídelníčku.

Pistácie

Vitaminy, minerály, tuky a bílkoviny obsažené v pistáciích jsou velmi dobré pro naše zdraví. Pravidelná konzumace pistácií umožňuje lepší trávení, chrání proti hypertenzi a cukrovce. Má také vlastnosti, které pomáhají rychleji spalovat tuky, hodí se proto, pokud chcete shodit nějaké to kilo.

Lískové oříšky

Lískové oříšky jsou bohaté na vlákninu, která usnadňuje trávení. Jsou také plné vitaminů a minerálních látek a podporují zdravou krev. Jejich pravidelná konzumace dodává dostatečné dávky vitaminů E, B a posiluje kosti.

Brazilské ořechy

Para ořechy hrají významnou roli při snižování rizika srdečních onemocnění, protože pomáhají snižovat škodlivý cholesterol. Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu E, jsou tyto ořechy považovány za potraviny vhodné pro mozek, protože pomáhají zlepšit stav nervové soustavy. Pravidelná konzumace také snižuje hladinu cukru v krvi, brání reprodukčním poruchám a snižuje riziko vzniku rakoviny.

Kešu oříšky

Kešu mohou zlepšit stav vašeho srdce. Většina tuku, který obsahují, je ve formě zdravé, olejové kyseliny, která se nachází např. i v olivovém oleji. Tyto ořechy snižují do značné míry výskyt rakoviny, neboť obsahují antioxidanty, jako například selen či vitamin E, které brání oxidaci volných radikálů v organismu a zvyšují imunitu. Kešu jsou obzvlášť bohaté na hořčík, který je zapotřebí (kromě vápníku, který také mají) pro silné kosti.

Mandle

Přítomnost mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin v mandlích pomáhá při snižování hladiny LDL nezdravého cholesterolu při současném zvýšení hladiny zdravého cholesterolu HDL. Díky vláknině, nejrůznějším vitaminům, minerálům a zdravým tukům zajišťují tyto ořechy správné vstřebávání a zpracování glukózy. Hořčík v mandlích zlepšuje krevní oběh, zmírňuje hypertenzi a tím šetří srdce. Napomáhá také lepší funkci mozku, posiluje kosti a ozdravuje pokožku.

Kaštany

Kaštany obsahují vitaminy C a A, mají také méně tuků ve srovnání s jinými ořechy. Obsahují draslík, proteiny a zvyšují rychlost metabolismu.

Vlašské ořechy

Pokud jsou zahrnuty do zdravé výživy, mohou pomoci při hubnutí. Naplněna pořádnou dávkou vlákniny a bílkovin, jen 30-ti gramová dávka těchto ořechů vás zasytí a pomůže tak v boji s přejídáním. Tyto ořechy vám také dodají omega-3 mastné kyseliny, které jsou vynikajícím společníkem v boji s nadváhou. Lidé, kteří jsou ohroženi cukrovkou, ale i ti, kteří již onemocněli, mohou tyto ořechy použít ke zlepšení svého zdraví. Obsažené antioxidanty a vitamin B pomáhají eliminovat volné radikály.

Pekany

Jeden šálek pekanových ořechů obsahuje 1,39 mg vitaminu E. To se rovná 7% doporučené denní dávky. Pekanové ořechy mají vysoký obsah kalorií, ale jsou výborným zdrojem vitaminu C, vitaminu K, thiaminu, niacinu, riboflavinu a dalších…

Arašídy

Arašídy jsou skvělé na podporu energie, jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, což z nich dělá skvělou svačinku po cvičení, ale také harmonizují metabolismus.

Makadamové ořechy

Jsou bohatým zdrojem vitaminu A, B1 a B2, bílkovin atd. Obsahují také antioxidanty, jako jsou polyfenoly, aminokyseliny a selen, které pomáhají tělu zbavit se těžkých kovů. Pravidelná konzumace těchto ořechů pomáhá udržovat zdravý profil lipidů v krvi, čímž poskytuje ochranu před ischemickou chorobou srdeční a mrtvicí.