Máte zatemněný mozek

Kdo by čekal, že může mít sůl vliv dokonce i na funkci našeho mozku. Podle kanadské studie z roku 2011 více než 1 200 dospělých pacientů s vysokým příjmem soli zaznamenalo úbytek kognitivních funkcí, na rozdíl od těch, kteří tolik nesolí. S přibývajícím věkem to začíná být obzvlášť důležité. V případě problémů musíte totiž rychle zasáhnout a změnit jídelníček.

Hodně pijete

Potraviny s vysokým obsahem soli, jako špagety, omáčky nebo pálivé pasty, ve vás vzbuzují pocit žízně, protože zvýšený hladina soli v krvi dělá zmatky v rovnováze tekutin v těle. Pokud se ale bez těchto potravin neobejdete, zkuste pít hodně vody. Jako kdybyste sportovali. Vaše tělo si ji žádá, protože se vší mocí snaží obnovit rovnováhu soli ve vašich buňkách.

Otíkáte na podivných místech

Když sníte jeden den příliš soli, budete se druhý den odpoledne cítit nepříjemně nateklí. To se nazývá edém a je to otok v důsledku přebytečné tekutiny v tkáních vašeho těla. Podle Mayo Clinic může být edém příznakem některého z běžných onemocnění, ale také to může být zvýšeným obsahem soli ve stravě. Jak to řešit? Prostě si zvykněte solit méně. Při vaření sůl někam schovejte a při kupování hotových potravin čtěte etiketu.

Máte problémy s ledvinovými kameny

Strava s vysokým obsahem soli znemožňuje ledvinám fungovat správně. Podle světového hnutí Sůl a zdraví se může přebytek soli postarat o to, abyste našli ve své moči stopy bílkovin. A to je hlavním rizikovým faktorem pro onemocnění ledvin. Kromě toho zvyšuje sůl možnost, že si zakládáte na ledvinové kameny. Což je velmi bolestivé. Až budete u doktora, zkuste se ho zeptat, jak správně upravit svůj jídelníček, abyste se nemuseli potkávat tak často.

Máte žaludeční vředy

I zvířata, která to se solí přehánějí, pak umírají na žaludeční vředy a rakovinu žaludky. To bylo zveřejněné ve studii v časopise Infekce a imunita. Lidé by se měli mít podle studie na pozoru před poškozením sliznic žaludku. Ty jsou pak méně odolné a rakovina je může postihnout stejně jako ty ze zvířecí říše.

Vysoký krevní tlak

Američané konzumují téměř 3 400 miligramů soli denně. Ale podle American Heart Association je únosná hranice konzumace soli pouze 1 500 miligramů. Tato extra porce solu zvyšuje váš krevní tlak a drží v těle víc tekutin, aby to bylo vaše srdce schopné všechno „upumpovat“. Abyste jej tak nepřetěžovali, poraďte se se svým lékařem o vhodné dietě.

U každého jídla se natáhnete pro solničku

I když je dobré udržovat si určitou hladinu soli v těle, je dobré si její příjem i uhlídat. Půl lžičky kuchyňské soli obsahuje 1 150 miligramů sodíků. Takže stačí potřást několikrát denně solničkou nad talířem a čísla rychle nabíhají. Zkuste na to myslet a používání soli trochu minimalizovat. Obzvlášť pokud se cpete různými polotovary a kupovanými svačinkami. Vaše tělo vám poděkuje.