Cukr dobře chutná, je lákavý a uklidňuje. Bohužel je ale také škodlivý pro vaše zdraví, linii i mysl. Nejenže způsobuje zdravotní problémy, ale také snižuje schopnost sebeovládání. Všeho moc škodí, ale s cukrem to platí dvojnásobně. Je důležité rozlišovat mezi cukrem přidaným a cukrem, který se přirozeně vyskytuje v potravinách, jako je ovoce či zelenina. Tyto cukry jsou v pořádku. Naopak mezi nejčastější přidané cukry patří stolní cukr či kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy.

Pokud chcete zhubnout a optimalizovat své zdraví, pak byste se měli potravinám, které přidaný cukr obsahují, vyhýbat. Zde jsou negativní účinky na zdraví, které cukr způsobuje:

Přibývání na váze

Vysoká hladina fruktózy má za následek vyšší pravděpodobnost, že se budete přejídat. Není to však jediný důvod, proč cukr způsobuje přibývání na váze. Vzhledem k tomu, že sladké namáhá slinivku břišní tím, že ji nutí k výrobě vyššího množství inzulínu, další hormony, včetně těch, které regulují tělesnou hmotnost, stres a trávení, jsou zanedbávány.

Málo energie

Konzumace vysokého množství cukru může zvýšit únavu, protože odčerpává energii. Cukr může vést k hyperaktivitě (kvůli rychlému vzestupu adrenalinu). Pokud své tělo nadopujete alternativami bez cukru, odměnou vám bude síla a vytrvalost nejen při sportu.

Více nemocí

Strava plná cukru a rafinovaných sacharidů je jedním z hlavních viníků zánětů v těle. Problémy, jako je astma, alergie, onemocnění srdce, a dokonce i rakovina, jsou ve skutečnosti způsobené chronickým zánětem. Pokud přestanete přijímat cukr či jeho příjem výrazně omezíte, snížíte tak riziko zánětlivých onemocnění.

Srdeční choroby

Cukr zvyšuje hladinu inzulínu, který aktivuje nervový systém, zvyšuje krevní tlak a tepovou frekvenci. Potraviny s vysokým glykemickým indexem mohou zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pokud značně omezíte příjem cukru, během několika týdnů byste měli očekávat až 10% pokles LDL cholesterolu a snížení triglyceridů o 20 až 30%.

Cholesterol

Existuje znepokojující spojení mezi cukrem a cholesterolem. Přetížení cukrem nutí játra chrlit více špatného cholesterolu a zároveň potlačuje schopnost těla se ho zbavovat. Tímto způsobem můžete zvýšit hladinu cholesterolu a tím pádem i rizika s ním spojená.

Vrásky, akné a ztráta vlasů

Cukr je stvořen k tomu, abyste stárli rychleji. Je to proto, že jeho pravidelná konzumace snižuje elasticitu kůže, takže se vám tvoří vrásky. Cukr napadá kožní proteiny, poškozuje je, a to včetně proteinových vláken v kolagenu a elastinu, složek, které udržují pokožku pevnou a pružnou.

Deprese

Předpokládá se, že cukr ovlivňuje naše duševní zdraví dvěma způsoby. Za prvé, potlačuje aktivitu významného růstového hormonu BDNF. Je známo, že ti, kteří trpí depresí či schizofrenií, mají kriticky nízké úrovně této látky v mozku. Za druhé, cukr způsobuje řetězec chemických reakcí, které podporují chronický zánět.

Nespavost

Cukr spouští uvolňování hormonu kortizol, který narušuje vaše spaní. Vzdejte se přidaného cukru a během dne budete více ve střehu a energičtí a v noci zase budete lépe spát.

Kolik cukru za den?

Přidaný cukr, tedy ten, jehož příjem chceme snížit, není vždy označen jako cukr, takže může být obtížné zjistit jeho přítomnost. Následující výčet jsou cukry: agáve sirup, kukuřičné sladidlo, med, kukuřičný sirup, sacharóza, fruktóza, glukóza, dextróza i melasa. Čtěte etikety. Podívejte se do kolonky „sacharidy (z toho cukry).“ V případě, že celkový obsah cukru je více než 22,5 g na 100 g potraviny, pak se jedná o potravinu s vysokým obsahem cukru; v případě, že je nižší, než 5 g na 100g, o potravinu s nízkým obsahem.

American Heart Association doporučuje ne více než 6 čajových lžiček či 25 g přidaného cukru denně pro ženy a 9 lžiček/ 36 g, pro muže. Což není moc, pokud vezmeme v úvahu, že typická 330 ml plechovka perlivého nápoje může obsahovat až 35 g/9 lžiček přidaného cukru.