Někteří se ho nemohou ani dotknout, natož pozřít, aby se jim neobrátil žaludek, jiní zase na něj nedají dopustit a pěkně vychlazený kefír považují za úžasné pití. Je to takové mléčně šampíčko, neboť se jedná o kvašený nápoj, který vzniká reakcí mléka a kefírového zrna. Stává se pak z něj probiotický super nápoj, který obsahuje Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum. A že je lidskému zdraví prospěšný, to je nad slunce jasné.

90 grams of kefir grains

Účinky kefíru

Nádorová onemocnění: bylo prokázáno, že pomáhá v léčbě některých rakovinových nádorů, např. při rakovině prsu.

Detoxikace organismu: kefír ničí aflatoxiny (jeden z nejsilnějších známých karcinogenů) a některé další zdraví škodlivé houby.

Kefír bohatší než jogurt: probiotika kladně ovlivňují zažívání, hmotnost, psychiku. A kefír těchto probiotik má mnohem více než třeba jogurt. Kefírová zrna obsahují asi 30 bakterií a kvasinek, jogurt jen 7.

Kefír, kosti, laktóza: konzumace kefíru zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko výskytu osteoporózy. Kefír obsahuje vápník, hořčík, fosfor, vitamíny B, D a K2.

Fermentované mléčné produkty, což je i kefír, pomáhají lidem s nesnášenlivostí laktózy.

Chuť kefíru

Je nakyslá. Podle doby kvašení záleží na síle nakyslosti. Čím déle kvasí, tím více kyselejší je. Můžete si ho však ochutit, a kromě pití ho můžete využít i do omáček, polévek, do krémů, salátů, anebo k pečení buchet, bábovky, lívanců atd.

Recepty s kefírem

Jahodový kefír – 250 ml vychlazeného kefíru, 1 lžíce cukru, 100 g jahod.
Jahody očistíte, rozmixujete na pyré, které osladíte. Po částech přidáváte kefír a mixujete. Podáváte ve vysoké sklenici s brčkem.

Ředkvičkový kefír – 1 svazek ředkviček, sůl, bílý pepř, řeřicha, litr kefíru.
Kefír osolíte a opepříte. Omyté ředkvičky oloupete, 4 si odložíte na ozdobu a zbytek nastrouháte. Nasekáte řeřichu. Poté kefír smícháte se strouhanými ředkvičkami a řeřichou, naplníte sklenice a ozdobíte celými ředkvičkami.

Kefírová buchta – 2 ks vajec, 35 dkg polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, 500 ml kefíru, 2 lžičky jedlé sody, 35 dkg cukru, 2 lžíce kakaa.
Smícháte nejprve všechny suché suroviny, pak přidáte ostatní. Těsto vylijete do vymaštěné a moukou vysypané formy. Pečete v troubě na 180 °C stupňů, zhruba 35 minut.

Rychlá pizza z kefíru – 2 hrnky kefíru, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 1 prášek do pečiva nebo 1 lžičku sody, kečup, libovolná náplň dle chuti na pizzu.
Všechny suroviny smícháte, vyválíte těsto a položíte na vymazaný a vysypaný plech. Potřete kečupem a položíte libovolnou nádivku dle chuti a fantazie. Pečete v troubě na 180 stupňů asi 20 – 25 minut.