Pravdou je, že jsme všichni ve stresu. V dnešním světě jsou na nás neustále kladeny obrovské nároky, které naše tělo často není schopno zvládat. Jsme příliš závislí na digitálních technologiích a méně napojeni jeden na druhého než kdykoli předtím. Tento moderní stres, někdy také označovaný jako „kulturní,“ nám zhoršuje psychiku, ale také negativně ovlivňuje naši kůži a celkové zdraví.

Věděli jste například, že modré světlo z vašich digitálních zařízení může urychlit viditelné známky stárnutí? Ve skutečnosti jsou čtyři dny před obrazovkou notebooku ekvivalentem k 20-ti minutám v poledním slunci. Nebo že dehydratace vede k jemným linkám a vráskám? To je pravda. Když naše buňky nemají dostatek vody, jejich kvalita se zhoršuje, nemohou normálně fungovat, což vede k poškození tkáně, stárnutí.

Stárnutí nadledvin

Nadledviny mají na starosti regulaci napětí a při vzniku zátěžových situací, stimulují náš organismus k produkci více mazu. Přebytečná mastnota je půdou pro rozvoj akné; stres také způsobuje zvýšený průtok krve a záněty, po nichž vaše pleť rudne. Proto štěstí umožní vaší pleti zářit; spojení mezi vaší psychickou pohodou a tělesným zdravím je silné. Naše těla jsou navržena tak, aby zvládala malé dávky stresu, ale nejsou vybavena na konstantní zátěž, kterou musíme snášet v moderní době: nikdy nekončící práce, e-maily či nerealistická očekávání sociálních médií.

Ale máme naději. Ve skutečnosti existuje mnoho jednoduchých tipů, jak zvládat „kulturní stres“ a žít zdravější, šťastnější a naplňující život:

Dejte si pozor na vytváření vlastního stresu

Zdravý život je především o rovnováze. Nestresujte sami sebe, tak že se budete snažit mermomocí snížit stres. Například během večeře s rodinou či s partnerem odneste svůj telefon do jiné místnosti. Skutečně se zaměřujte na lidi, se kterými jste. Budete překvapeni léčivou silou žití v přítomnosti.

Izolace se může stát dobrovolným vězením

Věděli jste, že přátelství může být nejlepší formou léku? Opravdu. Desetiletá australská studie zjistila, že starší lidé s velkým okruhem přátel měli o 22% menší pravděpodobnost, že během výzkumu zemřou než ti s menším počtem přátel. A v roce 2008 oznámili harvardští výzkumníci, že silné sociální vazby mohou podpořit zdraví mozku během stárnutí.

Kdy jste se v poslední době cítili hluboce propojeni se svým partnerem, dítětem či rodičem? Je důležité trávit čas s očima tzv. „nahoře,“ spíše než ponořeni do svých pracovních e-mailů či telefonů.

To nejlepší teprve přijde: musíte to jen dovolit

Je důležité si odpočinout. Stres bude vždy součástí našich životů, ale klíčové je, abychom ten zbytečný drželi na uzdě. Zde je pár nápadů…

Můžete si svá rána naplánovat lépe, abyste nebyli hned na začátku dne otrávení?

Můžete si najít zákoutí pro odpočinek či meditaci vždy, když potřebujete vypnout?

Můžete si vyšetřit více času na uklidňující pobyt v přírodě?

Každý z nás se rodí s unikátní komoditou zvanou život. Jsme sice stresováni prostředím, ale je jen na nás, jak se svým životem naložíme.