Už tak je na nic, že máte rýmu a musíte u sebe neustále nosit deset balení kapesníčků. Ještě se máte po dvou dnech intenzivního smrkání kolem nosu odřenou kůži a pálí to jako čert. Ale co s tím, když stejně snad každých 30 sekund musíte smrkat?

Kapesníčky se třou i o místa kolem nosu a vysušují celou jeho oblast. A když si budete otírat nudle do hřbetu ruky, taky to není nejlepší nápad. Hlen kape na kůži, kůže je mokrá, hleny se odpařují a kůže začíná být vysušená. A jestli si utíráte obsah nosu do rukávů, asi si domyslíte, co vám na to chceme říct.

Všichni doktoři vám v první řadě doporučí používat nosní kapsy. Nejenom proto, abyste se v noci vyspali, ale abyste neměli celý zacpaný nos a necítili ani chuť jídla. Pokud se k vaší rýmě přidávají příznaky jako teplota, bude nutné vzít si prášek jako paralen. Pokud se u vás schyluje na suchý kašel, použijte zvlhčovač vzduchu.

Vyhněte se taky krémům, které obvykle dáváte na svou kůži. Teď by ji mohly podráždit. Vyvarujte se čistícím vodám a krémům proti stárnutí. Tyto produkty v sobě mají vitamín A, který se stará o obnovu kůže v tom významu, že se musí stará odlepit a tělo ji má nahradit novou. To je teď to poslední, co potřebujete. Mnutí obličeje čisticím prostředkem na citlivou pleť nebo hydratačním krémem by mělo zabránit nepříjemnému pálení.

Ujistěte se ale, že vyberete ten správný hydratační krém. Na noc, jelikož spíte a nemůžete si většinu času dřít nos kapesníkem, zvolte hutnější produkt. Klidně lékařskou vazelínu, kterou dostanete za pár kaček v každé lékárně. Zatímco spíte, bude opravovat a vyživovat vaši suchou a podrážděnou pokožku. Po denním hydratačním krému taky doporučujeme mrknout se v lékárně. V drogerii jsou všechny krémy sice pěkně navoněné, ale míjí se účinkem. Pokud potřebujete víc, než hezky vonět, rozhodně zainvestujte do krému s prokazatelnými účinky. Úplně zapomeňte na make-up a další chyby, které podporují suchou pleť.

Raději nekupujte kapesníčky s příměsí krémů. Vás nos zůstane vlhký a zejména venku dojde k nepříjemnému vysušení. Konzervační přísady a vůně navíc dráždí odřenou pleť a vás nos bude červený ještě víc. Místo toho volte kapesníčky s hladkými tkáněmi. Budete si muset připlatit, ale stojí to za to.

Když už cítíte, že je před vámi sedm dní smrkání, začněte s procedurami hned od začátku. Pokud nebudete péči zanedbávat, vyhnete se tak zarudlému a odřenému nosu úplně. Zejména v zimních měsících je důkladná peče velice důležitá. Mějte rádi svůj nos. Poděkuje vám.