Tuto neobvyklou bylinu označenou latinsky Vitex agnus castus, česky drmek obecný nazýváme lidově jako mnišský pepř. Slováci znají drmek pod názvem Vitex jahňací. S jeho používáním je třeba nakládat obezřetně, neboť je určen především ženám, v jejichž těle působí podobně jako některé ženské hormony, které podporují uvolňování vajíček.

Tyto účinky znaly ženy již ve starověku. V Řecku se drmek užíval jako afrodiziakum. V klášterech se naopak používal k potlačení sexuálního pudu, z čehož zřejmě pochází název mnišský pepř.

Co je drmek obecný

drmekRoste jako málo rozvětvený keř nebo strom do výšky cca 6 metrů, má opadavé listy, které po odumření černají. Dvoupyské květy jsou uspořádané v koncových květenstvích a mají modrou, méně často růžovou nebo modrofialovou barvu. Plodem jsou pecky. Pro pěstování vyžaduje drmek propustnou humózní zeminu, plné slunce a větší vlhko.

V našich podmínkách se mnišský pepř, čili správně drmek obecný pěstuje ponejvíce jako okrasná rostlina v nádobách, jelikož je citlivý na mráz. K doplňkové léčbě ženských potíží se používají jeho aromatické plody. Rozemleté plody jsou vhodné k ovonění jídel.

Léčivé účinky

V tradičním lidovém léčitelství se drmek obecný dodnes používá při bolestivé ženské menstruaci a k úpravě menstruačního cyklu. Pomáhá také při citlivosti prsou a dokonce při neplodnosti. Rozemletý plod mnišského pepře smíchaný s olejem nebo pleťovým krémem se také doporučuje na akné. Účinnými látkami obsaženými v drmku jsou především flavonoidy a silice. Přispívají k lepší náladě, zdravému spánku, zklidnění nervů a hormonální rovnováze.

Ve všech případech je však třeba upozornit, že drmek obecný je třeba používat pouze jako doplněk klasické léčby. Sám od sebe neumí například vyléčit neplodnost. Ve větším množství může způsobit nevolnost, bolesti hlavy nebo vyvolat zvracení. Rozhodně je nevhodný pro kojící ženy.