Nejškodlivějším mýtem o lásce je přesvědčení, že pokud nás zasáhne, může vydržet celý život. Zatímco společnost se utvrzuje v této víře, lékařská věda má jiný názor.

Láska probíhá ve čtyřech fázích: výběr partnera, zamilování (nebo jen „románek“), vystřízlivění, pravá láska. V následujícím článku se dozvíte, jak která část vypadá.

1. Výběr partnera

Tato fáze začíná již po narození a pokračuje až do výběru partnera. Je to fáze, ve které si ve své mysli vytváříte představu „partnera svých snů.“ Je velmi závislá na genech a zděděných programech v mozku. Při výběru používáme zrak, sluch, čich, ale i některé další nevědomé smysly. Například limbický systém, který je součástí našeho mozku. Funguje samostatně. A při výběru nám samozřejmě pomáhá i náš vědomý mozek.

2. Zamilovanost

Druhá nejvíce vzrušující fáze lásky. Vaše srdce bije rychle, nespíte a pokaždé, když vidíte svou drahou polovičku, cítíte euforii. Možná jste jí/jím doslova posedlí. V této fázi se v mozku mimo jiné tvoří čtyři chemické látky nazývané monoaminy, jmenovitě adrenalin, noradrenalin, dopamin a serotonin. Adrenalin způsobuje úzkostný pocit, rychlý srdeční tep, žárlivost a strach ze zklamání.

Noradrenalin otáčí naši pozornost směrem k partnerovi a způsobuje, že často nemůžeme spát. Dopamin stimuluje náš sexuální apetit a nutí nás vnímat partnera dokonalého, i když není. To nás vede k přesvědčení, že i nemožné se může stát skutečností. Serotonin funguje jako „vůdce“, koordinuje činnost dalších mozkových systémů, zmiňovaných výše. Všichni se mylně domníváme, že romantická fáze lásky by měla trvat celý život, ve skutečnosti tomu tak není.

3. Vystřízlivění

Chemické látky v mozku odpovědné za pocit zamilovanosti se vrátí do své výchozí úrovně asi dva roky po začátku vztahu. V té době ztrácíme iluze a pocity euforie. Zjistíme, že jsme nebyli schopni vidět realitu a říkáme, že „láska je slepá.“ Nicméně, nemusí to být konec vztahu, jak někteří lidé věří. Hladina monoaminů zodpovědných za pocit zamilovanosti sice klesá, ale může započít nová fáze lásky, která je založena na látkách zvaných nonapeptidy. I odmilování má své výhody. Bez něj bychom se nemohli zamilovat znovu a možná lépe.

4. Pravá láska

Pravá láska by měla být naším cílem, ne romantika. Nonapeptidy mají delší životnost, než monoaminy, což může způsobit, že pocit vydrží po celý život. Tyto chemikálie způsobují silnou vazbu k jednomu partnerovi. Mění také způsob, jakým svého partnera vidíme – jako nejatraktivnější osobu ze všech. Podporují důvěru, klid a harmonický vztah. Způsobují, že zapomenete na bolest z odmilování. Existuje mnoho způsobů, jak podpořit fázi skutečné lásky. Například:

Sebepozorování

Schopnost vidět sám sebe objektivně zvenku. Pokud toto umíte, pomůže vám přijít na to, co jste dělali správně a co špatně, takže můžete způsobené křivdy napravit a správné věci opakovat.

Intimita

Páry, které mají bohatší intimní život, mají vyšší hladinu nonapeptidů, což způsobuje silnější pravou lásku.

Odvaha

Musíte mít odvahu zkoušet nové věci, i když si nejste jisti, že se to bude partnerovi líbit. Bez odvahy nelze lásku pěstovat.

Spolupráce

Čím více nonapeptidů máte, tím více spolupracujete. Tyto chemické látky vám pomáhají tolerovat nedostatky a naopak si všímat pozitiv na partnerovi. A naopak, čím více spolupracujete, tím více nenapeptidů se uvolňuje.

Disciplína

Musíte zvládnout kontrolovat své pudy, které touží po sexu s mnoha partnery. Nemůžete živit láskyplný vztah, pokud nejste schopni ovládat toto primitivní nutkání.

Důvěra

Když věříte svému partnerovi, budete se cítit méně ohroženi. Důvěra pomáhá skutečnému milostnému prožitku.

Láska není tím, čím se zdá být. To, co je považováno za „lásku“ v naší společnosti, je jen romance, která netrvá věčně. Pravá láska však je vědecky možná, a pokud se naučíte, jak funguje, váš milostný život bude mnohem šťastnější.