Podle řeckých bájí byl například trojský kůň postaven ze dřeva stříbrné jedle. To svědčí o výskytu tohoto stromu již ve starověku. Osvěžující vůně a majestátní síla inspirovaly lidi, aby jedli využívali k různých náboženským rituálům. U nás se jedle stala vedle smrku a borovice symbolem Vánoc.

Dnes roste na severní polokouli mimo tropické oblasti. Nejvíce se vyskytuje v horských lesích střední a jižní Evropy. Jedle bělokorá má kůru pokrytou světlými, stříbřitě lesklými šupinami. Strom může dosáhnout výšky až 70 m, síla kmene může být i 2 metry a stáří až 800 let.

Zajímavosti

jedleJedle se stala oblíbeným křesťanským symbolem Vánoc pro svou krásu, ale také díky neopadavosti jehličí, jak to známe u smrku. Některé národy uctívaly jedli jako posvátný strom. Například ve Finsku se při stavění domu vztyčuje na krovy malá jedlička. Někde bylo zvykem mrskat se jedlovými větvičkami při návratu z pohřbu, aby se zabránilo zlým duchům v pronásledování pozůstalých až domů. Také bývalo zvykem dávat před uzavřením rakve zemřelému pod jazyk jedlové semínko.

Léčivé účinky

Používanými částmi jsou zejména mladé výhonky sbírané v dubnu až květnu a také šišky sbírané v srpnu. Tyto části jsou zdrojem účinných látek, zejména silic a pryskyřic, ale také vitamínů A a C, pinenu, vosku a jiných.

Jedlová pryskyřice působí antisepticky a vždy byla ceněna jako velice účinný prostředek na hojení ran. Povzbuzuje prokrvení, a proto se dodnes přidává do mastí na revma a artrózu.

Čerstvé výhonky se používají díky svému vysokému obsahu silic při kašli, zahlenění a bronchitidě. Silice mají kromě toho také obecně posilující a uklidňující účinky při stresu a nervozitě. Jejich vůně posiluje, uklidňuje a zahřívá, takže se hodí jako přísada do koupele. Nejlépe se silice vstřebávají dýcháním, takže se používají k inhalování nebo se dávají do aromatických odpařovacích lampiček. Pro osvěžení a provonění vzduchu v místnosti můžete na mokrý ručník položený na radiátor nakapat jedlovou silici.