U nás jsou jabloně známy již od mladší doby kamenné a v současnosti je to patrně nejrozšířenější ovocný strom v sadech a zahradách. Křížením bylo dodnes vyšlechtěno kolem 1500 odrůd jablek, ze kterých se na náš trh dostává jen velmi malá část. Podle odborníků patří jablka k nejzdravějším druhům ovoce.

Jabloň patří spíše k menším stromům, nebývá vyšší než 10 m. Kůra je rozbrázděná a šupinatá, koruna je kulovitá a na jaře do daleka září svými růžovo-bílými květy. Listy jsou malé, mírně plstnaté s drobně pilovitým okrajem.

Zajímavosti o jabloni

Jabloň a její plody jsou opředeny mnoha mýty. Údajně svedla Eva Adama jablkem, v keltských mýtech odcházeli hrdinové a panovníci po smrti do Avalonu – bájné země jablek. Staří Germáni zase věřili, že jabloň se těší ochraně bohů před blesky a hromy.

Díky kulovitému tvaru je jabloň od pradávna symbolem dokonalosti, lásky, plodnosti a štěstí. I proto se v mnoha pohádkách vyskytují zlatá jablka a dokonce je zlaté jablko i součástí korunovačních klenotů a symbolem královské moci.

Teprve církevní otcové změnili životodárné jablko v symbol hříchu. Eva ho podle nich utrhla i přes zákaz ze stromu poznání. Tak se jablko stalo také symbolem pomíjivosti.

Mnohem sympatičtější je však anglické přísloví – jedno jablko denně zahání lékaře!

Pokud potřebujete jabloně prořezat pomocí motorové pily, nejvhodnější čas na to je v únoru. Díky prosvětlené koruně se dočkáte větší úrody.

Léčivé účinky

Zdraví prospěšné jsou plody dozrávající v září až listopadu. Jsou totiž bohatým zdrojem vitamínů, pektinu, hydrokyselin a jiných látek. Pektin a hydrokyseliny jsou nejhodnotnějšími složkami jablek, která kromě toho ještě obsahují ovocný cukr, enzymy, dvacet různých vitamínů a minerálních látek, mezi nimi i důležitý draslík. Jablka mají zároveň nízký obsah sodíku, a proto snižují krevní tlak. Jejich přínos také spočívá v tom, že podporují trávení a zároveň zastavují průjmy.

Jablečný pektin váže ve střevech těžké kovy, bakteriální jedy a cholesterol a zajišťuje jejich urychlené vyloučení. Tím klesá obsah cholesterolu v krvi. Již dvě jablka denně pokryjí denní potřebu vitamínu C a pomáhají předcházet arterioskleróze a srdečnímu infarktu. Působí také močopudně a doporučují se zasyrova nebo jako čerstvá šťáva při revmatismu, dně a nemocích močového měchýře a ledvin. Čaj z jablečných slupek je dobrý na nervy, k čištění krve a na snižování horečky.