Zázvor je rostlina, která se po celém světě používá jako koření. Vzhledem ke svým zdravotním výhodám, je tato bylina také považována za skutečnou lékárnu. Různé studie prokázaly, že zázvor je vysoce účinný při léčbě řady zdravotních problémů. Chcete-li plně využívat jeho léčivé účinky, doporučuje se používat jej ve formě „zázvorové vody“. Přečtěte si o jejích zdravotních benefitech a možných způsobech využití.

Zde je recept na přípravu:

Zázvorová voda

Nakrájejte/nastrouhejte zázvor na malé kousky a spolu s vodou ho dejte na pánev. Na středním plameni přiveďte k varu; snižte plamen a vařte, dokud nemá směs tmavou barvu – celkem asi 10 až 15 minut. Směs přeceďte do hrnku. Pro lepší chuť můžete přidat med.

Zdravotní benefity

Proti rýmě a chřipce

Zázvor posiluje imunitní systém, používá se tedy k přírodní léčbě nachlazení a chřipky. Kromě toho má antivirové, antitoxické a protiplísňové vlastnosti. Podporuje pocení a vypuzování tepla, je tedy vhodný k potlačení mírně zvýšené teploty.

Při nevolnostech

Ti, kdo trpí ranní nevolností, se mohou léčit zázvorovou vodou. V této oblasti funguje podobně jako vitamin B6. Zázvor vám při těchto problémech může poskytnout okamžitou úlevu.

Potlačení kašle

Zázvor je přírodní analgetikum, a proto může být použit k uklidnění bolesti a podráždění v oblasti krku. Také může pomoci s léčbou kašle, pokud byl způsoben nachlazením, neboť pomáhá odstranit hlen z plic.

Při žaludečních problémech

Vlastnosti zázvoru, které pomáhají při nadýmání, mohou být použity k uklidnění podrážděného žaludku. Také pomáhá uvolnit svaly gastrointestinálního traktu, a proto zabraňuje plynatosti a nadýmání. Zdravotní odborníci doporučují zázvor k léčbě žaludečních onemocnění jako je dyspepsie nebo kolika. Lze jej použít také při léčbě bakteriemi vyvolaného průjmu.

Pomáhá při menstruačních křečích

Bylo zjištěno, že zázvor pomáhá při bolestech v průběhu menstruačního cyklu. Má protizánětlivé vlastnosti a jak bylo výše zmíněno, je to silný přírodní lék proti bolesti.

Využití zázvorové vody

Chřipka a nachlazení

Konzumujte zázvorovou vodu několikrát za den. Detoxikace vašeho těla proběhne přirozeně, budete se cítit lépe a urychlíte léčebný proces. Zázvorovou vodu můžete také uvařit a následně vdechovat páru pro rychlou úlevu.

Ranní nevolnost

Srkejte zázvorovou vodu, nejlépe s trochou medu, pokud se chcete zbavit ranní či cestovní nevolnosti.

Léčba kožní pigmentace

Do zázvorové vody přidejte citronovou šťávu a trochu medu. Masírujte místo na pokožce po dobu 5 minut a dalších 5 minut nechte působit. Poté opláchněte. Pro viditelné výsledky provádějte každý den.

Sprej pro růst vlasů

Zázvor vám také pomůže v boji s třepením konečků, nebo pokud chcete urychlit jejich růst. Zázvorový čaj nalijte do rozprašovače, můžete k němu přidat i několik kapek arganového oleje a pravidelně aplikujte na vlasy, nejlépe po umytí před sušením.

Při artritidě

Zázvor může pomoci také při artritidových bolestech. Smíchejte kurkumu se zázvorovou vodou a zahřátou aplikujte na problematickou oblast. Opakujte dvakrát za týden pro rychlé výsledky.