Mražené ovoce a zeleniny jsou umyté a připravené  použití, což je vyloženě pohodlné. A co se týče jejich nutričního profilu, zmrazování ovoce je v mnoha případech tou zdravější variantou, než nákup jejich „čerstvých“ bratrů mimo sezónu. Projděte s námi několik mrazících boxů a vezměte si z nich to nejlepší ovoce a zeleninu, která vás zasytí v průběhu celého roku.

Lesní ovoce

Jedním z důvodů pro nákup mraženého ovoce a zeleniny je fakt, že jsou často dováženy z jiných zemí. Aby se k nám bobule dostala zralá, vyberou jejich ještě nazelenalou variantu. To znamená, že jak bude dozrávat po cestě, vytratí z ní některé z těch nejdůležitějších živin. Cesta z cizí země na pulty obchodů je prostě příliš dlouhá. Jahody, maliny, borůvky a ostružiny je lepší proto nakupovat ve zmražené podobě. Než je totiž pěstitelé posbírají, mohou dozrát.

Mrkev

S dobrou vírou většinou kupujeme celý velký pytlík mrkve za výhodnou cenu. Ale jakmile týdny utíkají, máme spíš pocit, že jíme syrovou bramboru, než oranžovou mrkev. Zmrazené mrkve jsou výbornou volbou z důvodu vysoké hladiny beta karotenu a antioxidantů, které do zeleniny uzamknul proces zmrazování. To vám zajistí krásnou pleť, prevenci proti rakovině a zpomalí proces stárnutí.

Mango

Manga v obchodě jsou buď přezrálá, nebo nedostatečně zralá. Což je v obou případech při loupání časově náročné a velice nepříjemné. Mango v mrazáku je základem každé dobré hospodyňky! Je totiž skvělé nejenom na přípravu chutných smoothie. Je tajnou přísadou mnoha výborných salátů a tropických rolek.

Hrášek

Mražený hrášek je nejenom zdravější, ale i cenově dostupnější, než jeho původní varianta. Vegetariáni tak jeho množství do sebe dostanou mnohem pohodlněji. Hodí se do polévek, salátů, dušeného masa nebo jako jednoduchý příkrm. Pro vegetariány je navíc naprosto nezbytný!

Špenát

Ten je skvělé mít čerstvý, pokud ho plánujete jíst k čerstvým věcem. Což jsou třeba studené saláty nebo sendviče. Pokud ho ale chcete připravovat v hrnci, dělat z něj omáčku nebo ho přidat do teplého pokrmu, sáhněte raději po jeho zmrzlé variantě. Čerstvý špenát ztrácí značnou část objemu, když se vaří a některé živiny zase ztratíte při louhování. Na rozdíl od mraženého špenátu, který v sobě všechno tohle drží.

Kukuřice

Oblíbený letní pokrm. Kukuřičný klas z grilu je doma v mnoha labužnických domácnostech. Je to totiž jednoduché, chutné a zároveň zábavné jídlo, se kterým nemáte žádnou práci. Ale pozor, kukuřice má krátkou trvanlivost. Máte teda hned dvě lepší možnosti. Buď ji koupit v konzervě, nebo zmrazenou. V plechovce je kukuřice často ve slaném nálevu. Proto spousta lidí raději sáhne do mrazáku.

Broskve

Kdo by si nevychutnal v létě sladkou šťavnatost zralých broskví? Ale stejně jako kukuřice roste pouze dva měsíce v roce. To ale v žádném případě neznamená, že byste si tuto baštu měli odpustit! Broskve můžete zakoupit mrazené a to dokonce i ne loupané v nálevu. Ani tak nepřijdou o svou šťavnatost! Navíc ty zmrzlé v sobě nemají nasáknutý nezdravý cukr. Dejte si je jen tak nebo přidejte do misky s ovesnými vločkami a jogurtem. Skvělé jsou i na vaflích nebo ke zmrzlině!

Brokolice

Brokolice by vám měla být k dispozici celý rok. Ale pokud nemáte na zahradě skleník, raději si pro ni zajeďte do nejbližšího obchodu. Brokolice pod vlivem světla a tepla rychle ztrácejí vitaminy a živiny. Mrazení ale vitaminy váže a uzamkne je v brokolici tak, aby se objevily i na vašem stole. Brokolice je navíc vhodná k mnoha účelům! Přidejte ji do těstovin, na pizzu nebo z ní udělejte brokolicový krém!