Pokud to ještě nevíte, jablečný ocet je úžasný pro trávení. „Mohou jej také klidně užívat i pacienti s přemnoženými kvasinkami či kandidou,“ říká Dr. Pedre, autor Happy Gut (Šťastná střeva). „Vysoký obsah kyseliny octové z něj dělá skvělé antimikrobiální činidlo pro ochranu organismu před škodlivými bakteriemi a kvasinkami. Kromě zlepšení trávení a střevního zdraví má i další rozmanité zdravotní výhody, včetně snížení dopadu vlivu cukru, jakož i stabilizace hladiny lipidů v krvi. Dokonce se zdá, že má schopnost chránit před oxidačním stresem a potlačit srdečních onemocnění.

1. Použijte ho jako zálivku

Magický poměr u zálivek je jedna část octa se třemi částmi oleje. Můžete zvolit jakýkoli ocet, ale ten jablečný chutná skvěle s olivovým, avokádovým i konopným olejem, ale i s ořechovými oleji. Jednoduše rozšlehejte do octa trochu hořčice a pak přidejte olej (v poměru 3:1, tj. na 1 lžíci octa použijte 3 lžíce oleje, což je dostatečná porce na salát pro dvě až tři osoby). Přidejte sůl a další libovolné přísady – nakrájenou šalotku, čerstvé bylinky, mletý česnek, či citronovou kůru.

2. Vyrobte si „panáka“ na posílení imunity

Sice stojí trochu úsilí, ale výsledky jsou zaručené. Nastrouhejte několik stroužků česneku, trochu křenu, přidejte čerstvý zázvor, nakrájenou cibuli, koření a šťávu z jednoho citronu. Všechny ingredience dejte do sklenice a zalijte jablečným sirupem, dokud jeho hladina nepřesáhne úroveň všech ingrediencí o 1 až 2 cm. Utěsněte víkem a nechte po dobu několika týdnů kvasit. Poté přeceďte, přidejte med podle chuti a dejte si panáka pokaždé, když máte pocit, že na vás něco leze.

3. Uklidněte svá střeva zdravým jablečným moštem

Je něco lepšího, než hrnek horkého jablečného moštu? Jeho chuť můžete napodobit i bez cukru. Smíchejte jednu až dvě polévkové lžíce jablečného octa s velkorysou dávkou skořice a medu či javorového sirupu. Nařeďte horkou vodou a máte posilující a zklidňující nápoj pro chladné zimní večery.

4. Dopřejte si povzbuzující ranní elixír

Přidejte mezi své ranní rituály (mnozí lékaři vřele doporučují): Do skleničky vymačkejte šťávu z 1 citronu, přidejte trochu jablečného octa, špetku soli a dolijte minerálkou.

5. Dá si někdo veganský sýrový dip?

Top kulinářské tajemství: Pokud chcete co nejlepší sýrový dip, nepotřebujete sýr, ale brambory. Když se uvařené mixují, uvolňuje se z nich škrob a tvoří se tak úžasná omáčka. Přidejte trochu nutričních kvasnic pro sýrovou chuť, mrkev pro barvu a sladkost (neboť jíme očima) a zakápněte jablečným octem. Získáte skvělý dip na hamburgery, nachos, pečené brambory či hranolky a další.

6. Přidejte ho do pečiva

Jablečný ocet pomáhá, aby pečivo nabylo, a to od vdolků přes koláče až po palačinky. Těsto vždy zakápněte trochou octa a pořádně rozšlehejte, aby se vše dobře promísilo. Malé množství nebude v chuti pečiva poznat, zato ho ocet krásně nakypří.

7. Chcete nadýchanou rýži?

Když se voda vaří, přidejte trochu jablečného octa a vaše rýže, quinoa či jakákoli jiná obilovina bude nádherně načechraná.

8. Užívejte ho po lžících

Klasika. Sklenice vody se lžící jablečného octa vám před jídlem stimuluje trávení.