Jedlá soda, také známá jako hydrogenuhličitan sodný, je látka, která se léta používala pro výrobu make-upu a dalších kosmetických přípravků. Ale přemýšleli jste někdy o tom, jaké vlastnosti dělají ze sody tak nezbytnou přísadu pleťové kosmetiky? Uvidíte, že jedlá soda je jedním z nejlepších prostředků do „kuchyně krásy“ a má úžasné kosmetické výhody. Pojďme se na některé z nich podívat:

Snižuje zápach

Pocení je běžné, ale během léta se potíme hodně a někdy to může být opravdu trapné. Jedlá soda pomáhá snížit množství potu, které se uvolňuje z těla, proto se doporučuje nanášet ji na podpaží či nohy, pokud máte s touto záležitostí problémy.

Mytí obličeje

Proč zbytečně utrácet peníze, když máte perfektní prostředek na mytí pleti doma? A je to tak jednoduché! Smíchejte lžíci jedlé sody se lžící teplé vody. Výsledná směs je trochu hustší, ale dodá vám zdravou a zářící pleť.

Suchý šampon

Nejlepší alternativa lahviček se suchými šampony. Pokud máte pocit, že vaše hlava už potřebuje šampon, ale nemáte čas, použijte jedlou sodu. Vstřebá přebytečnou mastnotu a vlasy se vám nebudou slepovat do pramenů.

Šampon pro větší objem

Slabé vlasy a jejich řídnutí je častým problémem žen. Pokud chcete, aby vaše hříva byla načechraná, přidejte 1 lžičku jedlé sody do svého šamponu a poté s ním umyjte vlasy.

Léčba akné

Jedlá soda je nejlepší ingrediencí z kuchyně pro léčbu akné. Smíchejte 1 lžičku se lžičkou medu a aplikujte tuto pastu na akné. Zalepte náplastí a nechte působit přes noc. Ráno jistě uvidíte rozdíl. Pastu lze použít i několikrát denně.

Čistí nehty

Nemusíte pokaždé chodit na manikúru. Smíchejte jedlou sodu s trochou peroxidu a vyčistíte tak veškeré usazeniny.

Zklidňuje spálenou a podrážděnou pokožku

Rozmíchejte trochu jedlé sody ve studené vodě a namočte do ní bavlněný hadřík tak, aby absorboval co největší množství tekutiny. Poté položte hadřík na postiženou část a nechte několik minut působit. Opakujte 3 – 4 krát denně. Jedlá soda pomáhá uklidnit podrážděnou pokožku a snižuje zarudnutí.

Bělení zubů

Smíchejte lžičku jedlé sody s několika kapkami citronové šťávy nebo vody, aby vznikla pasta. Papírovým ubrouskem vysušte zuby od slin, naneste pastu na kartáček a zuby vyčistěte. Poté nechte působit jednu minutu a důkladně opláchněte, abyste zabránili poškození zubní skloviny.

Přípravek na pleť

Jedlá soda pomáhá pleti zbavit se odumřelých buněk, černých teček a vysušuje akné. Je to také přirozený peeling. Do misky dejte kokosový olej a nechte ho trochu rozehřát. Za stálého míchání přisypávejte jedlou sodu, až se vytvoří stejnoměrně bílá tekutina. Nakonec přidejte několik kapek libovolného esenciálního oleje a znovu promíchejte. Na obličej použijte asi jednu čajovou lžičku a jemně masírujte obličej. Tuto směs lze použít i jako tělový peeling.

Odstraňuje chlor z vlasů

Jste skvělý plavec? Nánosy chloru mohou poškodit vaše vlasy. Přidejte lžičku jedlé sody k vašemu šamponu, naneste na vlasy i vlasovou pokožku a nechte působit po dobu 15 až 20 minut. Jedlá soda odstraní chlor a zanechá vaše vlasy hedvábné a jemné.

Koupel

Jedlá soda detoxikuje pokožku těla a udržuje tvorbu pupínků na uzdě. Odstraňuje také odumřelé kožní buňky a vyhlazuje pokožku. Pro detoxikační koupel smíchejte stejné množství jedlé sody a koupelové soli a do vany si lehněte na půl hodiny.

Měkká chodidla

Do nádoby s teplou vodou přidejte 3 lžíce jedlé sody. Namočte nohy na 15 až 20 minut a poté se odumřelé kůže zbavte pilníkem na paty či kartáčem.

Přípravek proti lupům

Jedlá soda pomáhá bojovat s lupy tím, že odstraňuje odumřelé kožní buňky. Odstraňuje také přebytečný maz a nečistoty z pokožky hlavy. Navlhčete vlasy a nasypte jedlou sodu na pokožku hlavy. Jemně masírujte, počkejte pár minut a poté opláchněte.

Kdo by to byl řekl, že obyčejný prášek do pečiva z kuchyně může být tak užitečný i pro kosmetické účely?