Jírovce, zvané také koňské kaštany, jsou stromy síly a také miláčky dětí v době, kdy padají na zem jejich lesklé hnědé plody zabalené v pichlavé zelené slupce. Evropský kaštan pochází z Albánie a Řecka, ale dnes ho najdete po celé Evropě a v severní Africe.

Stromy jsou vysoké až 30 m, mají mohutnou korunu hustě olistěnou velkými pětičlennými listy a kůra kmene je šedohnědá. Květy rostou na dlouhých vřetenech jako svíce a mají bílou barvu se žlutými, někdy i červenými skvrnami. Z květů pak vznikají kulaté ostnité tobolky s jedním až třemi kaštany.

Znám je ještě pravý kaštanovník, který má nenápadné jehnědy kvetoucí v červnu a podlouhlé, špičaté, ostře pilovité listy. Již méně se vyskytuje kaštanovník jedlý, jehož kaštany jsou v pečeném stavu zajímavou vánoční pochoutkou.

Zajímavosti

Jírovec se u nás nevyskytuje příliš dlouho. Ve Francii patřil k oblíbeným stromům „krále Slunce“ Ludvíka XIV, který jimi nechal osázet mnoho zámeckých parků a zahrad. Pro svou majestátnost a díky hnědým kaštanům se brzy rozšířily i do dalších zemí. Zralé kaštany má ráda lesní zvěř. Z kaštanů se rozemletím vyrábí také mouka. Dřevo jírovce, ale hlavně kaštanu jedlého, se hodí k vyřezávání a výrobě nábytku, protože se mu vyhýbají škůdci a také dobře přijímá barvy. Kaštany slouží dětem na hraní a k výrobě zvířátek a jiných figurek. Také se nosí v kapse jako talisman, neboť se jim připisuje léčivé působení.

Léčivé účinky

Semena, čili kaštany se sbírají obvykle v říjnu, kůra v březnu až dubnu, nebo pak v říjnu až listopadu. Účinnými látkami jsou aesculinsaponin, aesculin, aescin a flavony. Látky obsažené v kaštanech mají schopnost stahovat, zpevňovat cévy, tišit krvácení a chránit proti slunečním paprskům. V lidovém léčitelství se využívá hlavně aesculin a aescin, vyskytující se hlavně v mladých větvích jírovce. Aesculin povzbuzuje látkovou výměnu a prokrvení. Také váže ultrafialové paprsky, takže se hodí do opalovacích krémů. Silně odvodňuje tkáně a zabraňuje hromadění vody v organismu. Aescin patří mezi mýdelnaté látky, saponiny. Pokud si dáte do koupele několik kaštanů, překvapí vás bohatá pěna. Používá se také při kašli a bronchitidě.

Flavony jsou žluté barvivo v buněčné tekutině. Zpevňují cévy a podporují prokrvení nejjemnějších vlásečnic. Proto je jírovec jedním z nejdůležitějších prostředků pro léčení žilních chorob.