Hněv. Asi není na světě dospělého člověka, který by s ním párkrát nebojoval. My všichni se dostáváme do situací, kdy je náš vztek obrovská rostoucí bublina, která jenom čeká, až ji někdo praskne. Ale je to opravdu to nejlepší, co můžeme se svým vztekem a frustrací podniknout?

Jsou postupy, jež vám pomohou vyrovnat se se vztekem. Bude to možná vypadat, jako bychom vás chtěli mentorovat jako malé děti, ale není to tak. Chceme vám jenom pomoct, abyste si zbytčným stresem neubližovali.

Snažte se zachovat klid a ještě jednou přehodnotit celou situaci

Je jen málo věcí, které nás stihnout zachytit méně nepřipravené, než je stres. Pokud někdo ví, za jakou šňůrku zatáhnout a které tlačítko zmáčknout, dokáže z nás z minuty na minutu proměnit z Marry Poppins na rozzuřeného Hulka.

Pokud jste těsně před výbuchem a chystáte se říct nebo udělat něco, čeho byste mohli litovat, udělejte krok zpátky a zhluboka se nadechněte. Zkuste se zamyslet nad tím, co vás v životě nejvíce dostává do situací, kde nemůžete přemoct svůj vztek a pište o nich. Svěřte deníku, jak stresující je práce, kde po vás šlape nový šéf, jak moc vám pije krev tchýně nebo o tom, že vám vaši přátele nerozumí. Uvidíte, že najednou nebudete jak džin v láhvi před vybuchnutím.

Najděte ventil

V první řadě vám chceme doporučit, abyste se vyhnuli alkoholu. To je sice dobrý a účinný ventil, nicméně trochu kontraproduktivní. Pověste si do sklepa boxovací pytel, mějte po ruce nějaké polštáře, začněte chodit na tenis, zkrátka si najděte něco, co dá průchod vašemu hněvu. A udělejte to způsobem, který nikomu neublíží. Klidně u toho i plačte, bude-li to potřeba.

I když budete zaneprázdnění mlácením kolem sebe, nepodceňujte sílu prachobyčejného křiku. Jděte na opuštěné místo a vykřičte tam veškerou svou frustraci. Možná vyplašíte pár zvířat, ale rozhodně vám bude lépe.

Znovu a lépe

Poté, co jste se zbavili napětí, musíte najít způsob, jak obnovit svou mysl a ducha a být v neustálé pohodě. Máte nějakou uměleckou činnost, která vám dává pocit, že jste naživu? Máte nějakou činnost, která vám přináší pocit uspokojení? Utiší vaši duši třeba hodiny keramiky nebo modelování?

Pro každého plyne skvělý pocit z něčeho jiného. Nevěřili byste, jak neskutečně krásné věci můžou vzniknout, když se zaměříte na to důležité. Zkuste třeba vést taneční třídu dětí nebo se vraťte k malování. Třeba to pro vás bude sport. Zkuste kickbox nebo jógu.

Čelte situacím mile a s klidem

Potom, co jste ze sebe dostali hněv a dali jste svému životu smysl, je třeba se v tomto stavu udržet. Čelte všem nesnázím grácií a úsměvem na tváři! Držte se perspektivy, kterou jste během tohoto procesu získali a nenechte frustraci, aby se vás zmocnila znova.

Pokud se vám pokusí cíleně ublížit jiná lidská bytost, zkuste se tomu postavit čelem a zvládnout to na jedničku s hvězdou. Pamatujte, že tak, jak ostatní promlouvají k vám, promlouvají k sobě. Zkuste si udržet svoji novou, šťastnou perspektivu. A odejděte s úsměvem pryč.