V dnešní hektické době je těžké najít si čas na pravidelný trénink. A je ještě těžší udržet si motivaci, když cvičení nepřináší valné výsledky.

Níže se dozvíte, jak může 5 velmi častých chyb způsobit, že vaše cvičení není tak účinné, jak byste si představovali.

1. Děláte pouze kardio

Ano, kardio spaluje velké množství kalorií. A běh dlouhý desítky minut vám pomůže zhubnout. Nicméně, odborníci nedoporučují jen kardio cvičení. Proč? Protože spalování kalorií a pocení nejsou jediné faktory, které určují vaši váhu a vzhled postavy. Dalším problémem spojeným s kardio je fakt, že vaše tělo je velmi přizpůsobivé a je jen otázkou týdnů, než dříve vysilující běh dokončíte, aniž byste se vůbec začali potit. Zkuste rozdělit trénink na kardio a vzpírání a uvidíte, že vám vaše svaly budou vděčné!

2. Nezvedáte těžší břemena

Zejména mnoho žen se často velmi podceňují v tom, jaké závaží jsou schopné zvednout a drží se pouze „bezpečné“ váhy. Až příště navštívíte posilovnu, zkuste použít o něco těžší činky, než obvykle. Pokud je pro vás stále relativně snadné dokončit set, stále přidávejte váhu, než se stane vzpírání náročné. Ještě horší, než podceňování svých vzpěračských schopností je ženská domněnka, že kvůli posilování nebudete mít pěknou postavu. Nebojte se, po několika minutách posilování nebudete vypadat jako profesionální kulturista, ani kdybyste chtěli.

3. Pytlovité oblečení

Chodíte do posilovny v plandavých kalhotách a vytahaném tričku? Právě kvůli němu nemůžete pozorovat, jak se vaše svaly během cvičení pohybují a podle toho své pohyby upravovat. Navíc, jeden z nejlepších pocitů je, když dříve přiléhající oblečení na vás nyní visí. Koupě upnutějších svršků je další metodou, jak sledovat svůj pokrok. Chcete ještě více motivace? Kupte si o číslo menší tričko než to, které nosíte teď a pověste si ho v pokoji na viditelné místo. To vám bude denně připomínat, kvůli čemu se tak snažíte.

4. Příliš mnoho najednou

Občas máme tendenci provádět mnoho typů cvičení najednou. Výpady, posilování bicepsů, běh…Pokud se zaměřujete na mnoho částí těla, můžete se ochudit o znatelné výsledky. Místo míchání všech cviků se příště zkuste zaměřit jen na jednu či dvě svalové skupiny. Například bicepsy a tricepsy nohou nebo hrudníku a ramen. A pokud to se cvičením myslíte opravdu vážně, snažte se nenechat se rozptýlit. Posilovna se snadno může změnit v debatní kroužek. Nemusíte být zcela němí, ale snažte se většinu času pohybovat více, než vaše rty.

5. Nevěříte si

Sebedůvěra je to nejdůležitější vybavení do posilovny. Nezáleží na tom, zda jste zkušený trenér, či úplný nováček, pokud se budete chovat tak, jako byste tam odjakživa patřili, pak se nemusíte bát reakcí ostatních na vaše nevycvičené svaly. Nezapomeňte, že posilujete kvůli sobě. Buďte tedy silnými osobnostmi nejen venku, ale i v posilovně. Vše, na čem záleží, je to, jak pokračujete ve své snaze a překováte sami sebe.