Hádejte, co potřebujete, aby čočka, chléb a toasty chutnaly úžasně? Dokážete si představit skopovou kormu či slavné čatní bez prolisovaného česneku? Česnek nám slouží už spousty let. Je to koření, které pomáhá lidem s mnoha neduhy. Ve skutečnosti patří do čeledi cibule. Naštěstí to neznamená, že spouští pláč! Tato rostlina, původem ze střední Asie, má vynikající léčivé a hojivé účinky.

Zdravotní výhody

Nutriční vlastnosti: Česnek má léčivou složku s názvem allicin, který je známý pro své antibakteriální, antivirové, antioxidační a antimykotické vlastnosti. A navíc má tato pochutina spoustu vitaminů, jako jsou A, B, B2 a C, jakož i proteinů, draslíku, vápníku, bílkovin, zinku, železa, mědi, manganu a selenu na podporu vašeho těla.

Na co doma použít česnek?

Vypadávání vlasů: Máte problémy s padáním vlasů? Vezměte několik nakrájených stroužků česneku a vetřete je do pokožky hlavy. Nebo můžete česnek smíchat s olejem (např. olivovým) a poté použít.

Akné: Trápí-li vás akné, nemusíte hned běžet za dermatologem. Česnek má antioxidanty, které zabíjejí bakterie, jež jsou příčinou akné. Mněte nakrájený stroužek česneku v ruce a poté vetřete na pupínek. Ukázalo se, že česnek je jako lokální léčitel velmi účinný.

Nachlazení: Nachlazení je problém, kterému musíme všichni čas od času čelit. Abyste mu předcházeli, pijte v zimním období denně česnekový čaj. Vylisovaný česnek zalijte horkou vodou, nechte louhovat několik minut, přeceďte a pijte.

Hubnutí: Pokud jste si mysleli, že vlažný zelený čaj s citronem je jediné tonikum na hubnutí, není to zcela pravda. I strava bohatá na česnek vám pomůže zúžit pas. Přidávejte mletý česnek do salátových zálivek, těstovin či bramborové kaše.

Zápach nohou: Svědivá mykóza nohou může být velkým problémem pro lidi, kteří pracují v kanceláři. Namáčejte pravidelně nohy v nádobě s teplou vodou a prolisovaným česnekem a uvidíte, jak se nemoc zlepší.

Úleva od bolesti: Bolesti kloubů v poslední době obtěžují muže i ženy patřící do věkové skupiny 30+. Smíchejte česnek s ohřátým aloe vera krémem a potírejte postižená místa. Tato mast uklidní a zmírní bolest zanícených kloubů, jelikož česnek obsahuje různé chemické sloučeniny, které pomáhají snižovat zánět.

Citlivost zubů: Česnek pomáhá vypořádat se s citlivostí zubů, jelikož je silným antibakteriálním činidlem a působí také jako přírodní anestetikum. Vyrobte si pastu smícháním 1 prolisovaného stroužku česneku, 2 nebo 3 kapek vody a trochou stolní soli. Aplikujte přímo na potřebné místo. Nechte působit několik minut a poté opláchněte teplou slanou vodou. Opakujte dvakrát denně po dobu několika dnů.

Boj s rakovinou: I takovou moc má česnek, že dokáže zabránit některým rakovinovým nádorům v růstu. Česnek obsahuje allylové atomy síry, které pomáhají zpomalit růst rakovinových buněk.

Opar: Populárním domácím lékem na opar je nadrcený česnek, který se dá přímo na postižené místo; jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají snížit bolest a otok.

Odpuzuje komáry a další hmyz: Podle jedné teorie mají komáři strach z česneku. Můžete potírat kůži česnekem či nechat několik stroužků v oblastech, kudy k vám komáři létají.

A jak se zbavit „česnekového“ dechu? Odhoďte své obavy, že z vás milovaný česnek bude cítit na sto honů. Pokud si následně dáte salát s čerstvou petrželkou, koriandrem či mátou, nemusíte se ničeho obávat, neboť tyto byliny jej dokážou neutralizovat.

Česnek je zkrátka zázračný lék, který je levný a velmi efektivní.