Zima je těžké období. Když pomineme letní vysoké teploty a nebezpečný pobyt na slunci, jarní alergie a podzimní chřipkové období, může být zima to nejtěžší. Vítr, sníh a krupobití s kombinaci se zimou, která zalézá až do morku kosti, jsme my, křehké lidské bytosti, víc než dost vystavováni rizikovým podmínkám. Ale i našemu domu hrozí mnohá nebezpečí. Pojďme se podívat na to, jaká jsou a jak je řešit.

Hrozba střešního kolapsu

Problém: Poškozená střecha je noční můra vlastníků domu. I když jsou správně instalované střechy postavené tak, aby zvládly přežít klasickou zimu, může je strhnout vetší bouře. Nebo nápor několika silnějších bouří. Taky sklon střechy hraje důležitou roli v tom, jak velkému množství sněhu střecha odolá.

Řešení: Pokud máte rovnou střechu nebo se vám na špatně skloněné střeše kupí větší množství sněhu, než by mělo, pořiďte si sněžné hrábě a sněhu se ještě začerstva zbavujte. A příští rok, než začne zima, nechte svou střechu včas zkontrolovat a opravit.

Strukturální posun

Problém: Nadměrná hmotnost sněhu na střeše může hnout se strukturou vašeho domu. Dávejte pozor, jestli nepozorujete následující příznaky: pokleslé linie střechy, škody na střešních trámech, nové trhliny v sádrokartonových stěnách nebo omítce a dveřích, které se najednou nedají otevřít a zavřít tak snadno. Zejména v horních patrech a/nebo v blízkosti středu domu. Rozmrazování a zmrazování rozšiřuje trhliny ve velkém stylu!

Řešení: Odstraňte nahromaděný sníh až do základu. Tak se nebude na kritických místech držet škodlivá vlhkost. Jakmile se zase přihlásí o slovo sluníčko, rychle si domluvte schůzku s odborníkem. Nedávejte prasklinám další šanci přerůst vám přes hlavu.

Ledové římsy

Problém: Ledu na vnějším ohraničení střechy se říká ledová hráz. Vytvoříte, roztaje a nakonec způsobí, že obvod přestane těsnit. Nejčastější příčinou je teplo, které jde z interiéru domu. Pak led na střeše roztává a znovu mrzne ve spárách, které rozšiřuje.

Řešení: Pořádně izolujte podkroví proti přenosu tepla a věnujte čas odvodnění střechy. Když budou čisté a v dobré stavu, nemůže se v nich usazovat voda, která zmrzne. Odstranění ledu musíte provádět velice opatrně. Nejdřív byste jej měli prolomit nějakým tenčím tupým předmětem, abyste neproděravěli  šindel.

Zničené potrubí

Problém: Když vaše potrubí zamrz vzhledem k nízkým teplotám, důsledky mohou být doslova katastrofické. Voda expanduje a zvětšuje objem, se kterým roste tlak působící na potrubí. A to praskne.

Řešení: Před zimou vypusťte a pročistěte hadice a vnější kohoutky. I ty do bazénu a postřikovačů. Zkuste udržovat trubky v teple, jak jen to jde izolací. A pokud jedete na týden na hory, nechte běžet topení alespoň na 50 stupňů.

Zničený chodník a příjezdová cesta

Problém: Příjezdová cesta a chodník jsou taky nejvíce ohroženy zimním obdobím. Mohou popraskat vlivem promrzání, ale nadměrné energické odklízení sněhu může zapříčinit odlomení kusu betonu nebo asfaltu. Pokud je posypete solí, poškodíte je taky, nemluvě o tom, jak to ublíží vašim mazlíčkům.

Řešení: Zabraňte popraskání nejedovatým tmelem. Opatrně ho urovnejte lopatou a plastovou čepelí. Nebo najděte takový posyp, který bude šetrný k životnímu prostředí.