Lidstvo znalo již v dávných dobách sílu vůně cedrových silic. Poté, co kdosi přivoněl k různým silicím když trpěl úzkostnými stavy a radostně a spontánně zvolil cedr, pronesl výrok, že to, co je lev ve světě zvířat, to je cedr mezi stromy.

Cedry jsou horské stromy, které rostou v marockém pohoří Atlas, v Alžírsku, na Kypru, v Americe, v Himaláji a v Libanonu, kde se tento strom dostal i do státního znaku.

Tvar a vzhled

Cedry vypadají vysloveně majestátně. Jsou to mohutné, stálezelené stromy dorůstající výšky i přes 70 m a stáří 2 tisíce let. Například v Himálaji rostou v nadmořských výškách mezi dvěma a čtyřmi tisíci metrů a kmeny mohou dosáhnout průměru až 3 m.

Cedr má modrozelené jehlice uspořádané do svazečků a květy jsou asi 5 cm dlouhé šištice. Ze samičích květů se vyvíjejí velké, fialově zelené, kulovité šišky.

Zajímavosti

V biblických dobách rostlo na území dnešního Libanonu tolik cedrů, že Šalamounův chrám byl postaven z cedrového dřeva, které má rudohnědou barvu. Lidé káceli cedry neuváženě ve velkém, vyráběli z jeho dřeva lodě, rakve a nábytek, protože jeho vůně odhání hmyz. Proto jsou dnes například v Libanonu vzácné. Cedrová silice v minulosti sloužila i k mumufikování těl. V pohoří Libanonu dodnes stojí 400 cedrů, které tvořili kdysi „posvátný háj“, který byl poutním místem. Stáří těchto zbylých stromů se odhaduje na 2500 let.

Léčivé účinky

Používanými částmi jsou silice, získávané parní destilací z dřevěného odpadu. K účinným látkám patří cedranol, thujon, kuparen, vidorol, terpeny a jiné. Nejvíce se těchto látek využívá v aromaterapii, neboť esence zahřívá a harmonizuje. Cedrový olej působí antisepticky, fungicidně a uvolňuje hleny. Nasazuje se také při zánětech močového měchýře, nemocech dýchacích cest, padání vlasů a lupech. Éterický olej působí proti stresu, posiluje a utěšuje. Cedrové silice jako obklad působí proti akné a mastné pleti.