Mít čistou, zářící a zdravou pokožku je snem mnoha lidí. Nicméně, dědičné faktory, nečisté životní prostředí, hormony a chemické přípravky mají na tuto věc velký vliv. Ajurvéda byla od věku kompletním řešením pro téměř jakýkoli aspekt zdraví či krásy. Zde je několik tipů, jak vám ajurvéda pomůže ke krásné a mladistvé pleti:

Mandle

Na noc namočte 4 – 5 mandlí do mléka, ráno z nich pomocí kuchyňského robotu vytvořte pastu a aplikujte na obličej. Nechte působit 1 až 2 hodiny a opláchněte. Vaše pleť se rozzáří za necelé dva týdny.

Pomeranč

Nanášení čerstvé pomerančové šťávy denně na obličej vám pomůže zlepšit texturu pokožky, stejně tak i její tón. Pomeranč je nabitý vitaminem C, který pomáhá v boji proti stárnutí a také působí jak dobrý toner, a to zejména na mastnou pleť.

Bylinné čaje

Byliny jsou odpradávna známé jako prostředek pro udržení zdravé pleti. Pokud chcete, aby byla vaše pleť hydratovaná po celý den, a zároveň upřednostňujete teplé nápoje, každé ráno si třeba udělejte pikantní zázvorový čaj s citronem pro zdravé trávení, které je důležité pro zářivou pleť.

Citrón

Citrón je jednou z nejlepších ingrediencí, které můžete použít na podporu čisté pleti. Potírání pokožky citronovou šťávou ji pomáhá udržet jasnou, navíc šťáva z citrónů odstraňuje odumřelé buňky a vitamin C redukuje tmavé skvrny podpořením procesu obnovy buněk. Vymačkejte šťávu z půlky citronu a přimíchejte jednu až dvě polévkové lžíce medu. Naneste na obličej, nechte působit 15 až 20 minut a opláchněte.

Ubtan

Ubtan je jedním ze starověkých kosmetických produktů, které nám předala ajurvéda. Funguje nejlépe, když se používá denně. Je komerčně dostupný, ale můžete si jej vyrobit i doma.

Papája

Papája je skvělá pro zdraví i kůži. Smíchejte dřeň papáji s kapkou mléka a jemně vmasírujte na obličej. Nechte působit 10 minut a opláchněte studenou vodou. Tuto masku můžete použít až třikrát za den. Pokud chcete zářivou pokožku, zahrnujte papáju pravidelně do svého jídelníčku.

Máta

Vyrobte pastu z mátových lístků a mandlí a zřeďte ji teplou vodou, kterou si následně umyjte obličej i krk. Následně umyjte čistou teplou vodou. Mátu také můžete přidat do vaší koupele pro lesklou a svěží pokožku.

Brambory

Mnoho lidí neví, že právě obyčejné brambory jsou velmi dobrým přírodním osvětlovačem kůže a jedním z nejlepších ajurvédských prostředků pro zářící obličej. Třete kůži plátkem brambory každý den pro zesvětlení pigmentových skvrn.