Již v minulosti se bez vyskytoval poblíž selských stavení i na jejich zahradách, jelikož lidé znali jeho léčivé účinky. Dodnes patří bez mezi nejznámější léčivé rostliny a ne nadarmo se pro něj vžilo úsloví „před bezem smekni“.

Vzhled

Jedná se o keřovitý strom s křivými větvemi rostoucí do výšky až 10m. Ploché, světle žluté květenství je chocholík, který silně aromaticky voní. Z květů se vyvíjejí tmavě fialové bezinky. Bez najdeme po celé Evropě, má rád polostín a vlhkou půdu a roste na okrajích lesů, v remízcích, u zbořenin, ale i v živých plotech a na zahradách.

bez

Zajímavosti

Už v době kamenné se pojídaly vařené bezinky. Lidé si bezu vážili a proto pod ním také pohřbívali své mrtvé a bezovou větvičkou se chránili před uhranutím. Bezovým listím nacpaným do chodbiček myší a hrabošů se tito škůdci vyháněli ze stavení a stodol.

Léčivé účinky

Z bezu se používají květy, které se sbírají a suší v květnu a červnu, dále plody, tedy bezinky sbírané od srpna do září. Léčivé účinky má i kůra a kořeny bezu. V květech jsou silice, v plodech glykosidy, hydroxykyseliny, vitamíny a v kůře je saponin a enzym emulin.

Bylinkáři doporučují černý bez jako močopudný prostředek. Kořeny dávají neocenitelný nápoj pro vodnatelné a obézní, kteří chtějí zhubnout. Čaj z lýka vyčistí zažívací šťávy. Z bezových listů lze připravit nejlepší čaj čistící krev. Obklady z čerstvých rozmačkaných bezových listů léčí vředy na kůži. Bezový květ podporuje pocení a je výborný na chřipku, nachlazení, ale také na revma. Staří sedláci měli vyzkoušeno, že bezové dřevo pomáhá dobytku při nadýmání.

Bezinky mají mnohostranné využití

Můžete si z nich vyrobit šťávu, limonádu nebo šumivé víno. Stejně jako povidla a marmeláda z nich posilují obranyschopnost organismu. Například výroba limonády bohaté na vitamíny je velmi jednoduchá. Několik květenství naložíte do velké sklenice a zalijete minerálkou. Celé to přikryjete a postavíte na 4 dny na slunné místo. Poté se limonáda slije do lahví a dá vychladit. Z bezového květu je také výborný čaj proti chřipce a nachlazení. Stačí spařit šálkem vařící vody 2 čajové lžičky čerstvých nebo sušených květů.

Čaj lze připravit také z bezových listů a použít jej proti stresu nebo jako prostředek k regulaci cukru v krvi u diabetiků.