Tohle pochopí jenom lidi, kteří mají pořád studené nohy. I když se navlíknete nebo běháte po venku a všechno se vám prohřeje, vaše nohy stejně zůstanou studené. Můžete pracovat, spát nebo sedět u televize, ale vaše prsty jsou pořád jako kusy ledu! Jak ale zajistit, aby tyto končetiny zůstaly v teple, i když zbytek světa sužuje chlad? Pojďme se podívat na hlubší důvod, proč nohy tak snadno a rychle vychladnou, a taky na taktiky, které je udrží v teple kdykoliv si to budete přát.

Proč je vždy nohám taková zima?

Studené nohy jsou ve skutečnosti součástí přírodní strategie vašeho těla úspory tepla v nepříznivých podmínkách. Když je vystaveno chladu, snaží se udržet svou vnitřní teplotu tím, že omezí funkci tenkých krevních cév pod povrchem kůže. To umožňuje, aby se krev v širších cévách lépe pohybovala, a udrží tak vaše tělo v teple. Bohužel to však znamená, že vaše končetiny jsou ponechány v chladu. Doslovně.

Ale nohy jsou taky důsledkem špatného krevního oběhu. Je pak docela běžné, že nohy cítí zvláštní chlad, když dlouho stojíme nebo sedíme. Mohou být totiž příznakem vážnějšího zdravotního stavu, jako je Raynaudova nemoc, hypotyreóza nebo anémie. Studené ruce a nohy nejsou neobvyklou stížností. Ale když se to stává u mladých lidí, většinou není třeba se ničeho bát.

Není to skvělé? Tak se pojďte s námi ohřát!

Zvolte správné ponožky

Když už jde o ponožky, které vás mají udržet v teple, volte vždy raději vlny, NIKDY ne bavlnu! Nejenom, že navlhne potem velmi rychle, ale nedokáže udržet teplo, což znamená, že budete mít mokré a studené nohy celý den. A to nechcete. Nejlepší je merino vlna. Ta rychle a účinně odvádí pot od povrchu pokožky vašeho těla. To zejména v případě, že víte, že budete v pohybu. Pokud budete ponožky vrstvit, dokonale prohřejí i vaše prsty.

Udělejte si koupel

Pokud jsou vaše nohy skoro doslova zmrzlé a potřebujete je zahřát co nejrychleji, nejlepším způsobem je zahřát je horkou vodou. Ponořte své studené nohy do nádoby s teplou vodou nebo si prostě vlezte do sprchy nebo vany. I když to může být na první pohled nepříjemné, váš nervový systém to rychle postavy do latě a dá pokyn mozku: Zahřej nohy!

Pijte horké nápoje (ale ne kávu!)

Nemáte čas se vykoupat? Bez obav! Oteplení můžete dosáhnout i zevnitř! Dejte si horký čaj, čokoládu nebo dokonce pořádně silný vývar. Vyhněte se však zahřátí pomocí kofeinovým nápojem. I když nakopne cévy, nakonec vám bude ještě chladněji.

Hýbejte se

Tím nejlepším a nejzdravějším způsobem, jak uchránit nohy před chladem, je rozproudit v nich krev fyzickou aktivitou. Když dlouho sedíte, svaly sezením ochabují a srdeční frekvence se snižuje. A to je nejčastější příčinnou vychladnutí. Ohřejete je pár dřepy nebo tím, že se prostě projdete, abyste zahřáli krev, která proudí do končetin.