V zimních měsících se toho na zahradě moc dělat nedá. Ale pro ptáky se tady většinou chystá hostina v luxusním domečku. Nejenom, že čas u krmítka je zajímavější a zdravější než sezení u televize. Ptáčkům tak pomůžete přežít další krutou zimu. Ptáčky snadno nalákáte a pak už jen stačí pozorovat, jak nenasytně zobají zrníčko po zrníčku. Dobře živení ptáci jsou schopni odolávat drsným podmínkám. Jednu věc ale prosím zajistěte. Udržujte krmítko po celý rok čisté.

Špinavé krmítko, zejména při teplejších zimních dnech, kdy sníh roztává, se stává přímo živnou půdou pro nemoci, které by byly schopné vyhladit celou populaci dvorku. Umírající ptáčci navíc přilákají další živočichy, jako jsou myši, krysy, mývalové nebo vačice. A ti pozabíjí zbytek ptáků, kteří by na dvorku nákazu přežili. Zkažená semínka mohou poškodit dřevo a znemožnit úplné vyčistění krmítka.

Jak často čistit?

Jak často máte krmítko čistit, závisí na tom, jak často a v jaké četnosti ho ptáčci používají.  Plastová a kovová krmítka čistěte alespoň jednou měsíčně, pokud je ale frekvence příletů na váš dvorek dost častá, raději to dělejte častěji. Pokud vidíte jakékoliv známky vsáklé vody nebo černou plíseň, určitě krmítko důkladně vyčistěte nebo rovnou vyměňte.

A jak vyčistit?

  • 4 šálky bílého octu
  • voda
  • čistící kartáč nebo kartáček
  • velký plastový kelímek
  • zahradní hadice

Příprava prostoru

Chladnější počasí znamená, že nebudete moct čistit krmítko venku. Proto ho vezměte někam, kde je tepleji, třeba do garáže nebo sklepa. Kamkoliv, kde máte přístup k vodě. Pokud nemáte tu možnost, počkejte si na teplejší den. Napusťte si dostatečně velký kbelík. Tak velký, abyste v něm namočili krmítko. Pak osušte starými ručníky a znovu naplňte jídlem. A je to!

Uklízejte stará semínka

Odstranění starých nebo promočených semínek je důležité, zejména ta, co zapadla do různých skulinek. Vyklepejte krmítko do popelnice. A to pořádně! Co nepůjde, vyškrábněte šroubovákem nebo špachtlí.

Vyčistěte

Naplňte kbelík čistidlem bez vůně a detergentu, a vydrhněte krmítko část po části velkým kartáčem. Velký kelímek máte na čistou vodu. Tou očistíte krmítko od kupovaného čistidla. Pak přichází na řadu doporučené čistidlo. Vyprázdněte a omyjte kyblík. Pak do něj nalijte to, co vám doporučujeme výše. Namočte do něj krmítko a hodinu nechte odpočívat. Pak nechte pořádně vyschnout někde, kde je teplo. Jakmile bude suché, můžete jej zase začít užívat.

Ještě pár rad nakonec

  • Pokud jste sice nadšení z myšlenky pomáhání zvířatům a milujete dlouhé hodiny pozorovat přilétající a zase odlétající ptáčky, ale čistění krmítka vás zase tak nebere, pořiďte více krmítek. Když je budete pravidelně střídat, nedojde k tam fatálnímu opotřebení a sdílení nemocí.

  • Jestli venku sněží a mrzne, nasypejte do krmítka pořádnou dávku zrní! Když jej budete udržovat plné, ptáci sem nepřestanou létat, protože budete jejich oblíbená „čerpací stanice“.
  • Krmítko vždycky čistěte v rukavicích! Zrní do něj můžete sypat holýma rukama.
  • Nechte ho pořádně vyschnout! Nedovolte, aby velké množství zrn navlhlo. Když je venku mokrá zima, pravidelně měňte suché krmení a nedávejte do něj třeba mastný špek. Ten si nechte až na mrznutí. A dávkujte ptákům po malých hrstkách.

  • Kontrolujte krmítko pravidelně! Máte-li pocit, že se ptákům u vašeho krmítka příliš nedaří, raději jej okamžitě vyčistěte. Nechte ptáčky bez krmítka alespoň týden. Pokud si všimnete, že kolem místa obchází nějaký predátor, zavolejte odbornou pomoc. Znamená to, že ptáci jsou nemocní.
  • Nezapomeňte se podívat i pod krmítko. Čistění této oblasti je taky velmi důležité.