Odborníci na výživu mluví o vyprazdňování snad úplně nejraději. Všichni to děláme, ale mnohé z nás by to možná odradilo. Ale přiznejme si, že vás tento článek zaujal, protože máte problém s přílišným vyprazdňováním (čtěte průjmy) nebo trpíte zácpou, že je to tak? Tento problém sužuje až 27 % populace. Což je dost vážné.

Přečtěte si 5 způsobů, jak zabránit zácpě

Konzistentní stolice je důležitá pro eliminaci toxinů v těle. Odborníci se shodují, že obecně pokud máte tři stolice za týden a jsou malé a suché, jedná se o zácpu. Se všemi ohledy na tuto skutečnost je tady šest nejběžnějších způsob, jak tomu můžete trochu pomoct.

Vezměte si probiotika

Ať už se rozhodnete pro probiotika v prášcích či přímému čerpání ze stravy, tyto mikroorganismy představují perfektní způsob prevence léčby žaludečních a střevních problémů. Nastolují ztracenou rovnováhu mikroflóry v zažívacím traktu.

Pokud zvolíte přirozenější cestu, vyberte si potraviny plné živých kultur s prospěšnými bakteriemi, jako je kefír, kysané zelí, kvašená zelenina, tempeh, kimchee a miso. Probiotické doplňky zkuste prostřídat.

Pijte více vody

Jak je pitná voda důležitá slyšíme ze všech stran. Tvoří 70 % našeho těla atd. Ale kromě čisté vody neopomíjejte ani ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody, stejně jako čaj nebo polévky. Dostatečný příjem vody je totiž nezbytný pro prevenci zácpy. Když jsme správně hydratovaní, naše stolice bude měkká a dostaneme ji ze sebe snadno.

Užívejte víc trávících enzymů

Spolu s probiotiky jsou trávící enzymy efektivním způsobem, jak podpořit zdravý trávící systém a funkci střevního traktu, čímž předejdete zácpě. Trávící enzymy jsou proteiny, které rozkládají specifické molekuly. Máme-li jich nedostatek, naše tělo není schopné zdravě rozložit jídlo a pak trpíme zácpou.

Trávící enzymy produkuje tělo samo, ale jsou i v syrových, nezpracovaných potravinách, zejména v ovoci a zelenině (například v ananasu a papáji). Po dosažení věku 35 let naše tělo začne produkovat méně enzymů, takže mohou pomoct, pokud se trápíme se zažívacími problémy. Pokud chcete něco s enzymy a zároveň vařeného, zkuste hovězí, vejce nebo kuřecí.

Cvičení

To je prokazatelně skvělý způsob jak nakopnout střevní trakt a vylučování. Nejlepší je na to chůze a skákání. A kdybyste to chtěli vyšperkovat, zkuste chůzi po laně a skákání na trampolíně. To je totiž šetrnější ke kloubům. Cvičení pomáhá aktivovat lymfatický systém a stimuluje stěny tlustého střeva. Odrazte se ode dna pravidelně alespoň 10 až 15 minut denně a uvidíte, že budete chodit na velkou jedna radost!

Jezte vlákninu

Pokud jíte velké množství čerstvé zeleniny, ovoce a celozrnných semen, nebudete mít problém. Nicméně mnoho z nás dostatečné množství vlákniny nepřijímá a nastává problém. Zkuste alespoň jeden nebo dva dny jíst jenom věci plné vlákniny a uvidíte. Postupně můžete ubrat, ale stále udržujte vysoký podíl těchto potravin ve své stravě.

Změňte polohu sezení

Obvykle toalety nejsou přímo uzpůsobeny snadnému vyprazdňování. Proč? Protože nejlepší pozice pro vyprazdňování je s koleny u brady. Zvedání kolen na záchodě zabrání hemeroidům, zácpě a syndromu dráždivého tračníku.

Nemusíte k tomu předělávat celou toaletu. Stačí si pod sebe dát stoličku nebo kyblík, na kterou si položíte nohy. To zvedne vaše nohy, boky a hned vám to půjde lépe.

Vyšší hladina hořčíku

Těhotné ženy jsou upozorněny, že mají mít dostatek hořčíku, aby předcházely zácpě během těhotenství. Nicméně nízká hladina hořčíku může postihnout kohokoliv. Hořčík chybí celkem 70 % z nás. Do výkalů přitahuje vodu, což je dělá měkčí a snadněji se jich zbavíte. Minerály taky pomáhají uvolnit svaly, které můžou být užitečné, pokud existuje napětí ve stěnách střevního traktu.

Přijdete do svého jídelníčku i potraviny bohaté na hořčík jako listovou zeleninu, ořechu, luštěniny, avokádo a banány. Jsou vysoce doporučovány při zácpě.

Nechte si zkontrolovat funkci štítné žlázy

Jedním z prvních příznaků onemocnění štítné žlázy je zácpa. Lidí trpící problémy s ní mají nízkou hladinu T4 a TSH, což vede k pomalejším odezvám a špatným pohybům ve střevním traktu. To znamená, že se vaše stolice ani nehne. Máte-li podezření na tyto problémy a navíc vám třeba padají vlasy, bolí vás svaly a sex už jste neměli ani nepamatujete a vůbec vám to nevadí, nejspíš máte problém.