Základní myšlenkou minimalismu je zaměřit se na to nejdůležitější, abyste měli více času, energie a zdrojů na skutečně důležité věci. Balení na výlet nebo dlouhou cestu je neuvěřitelně praktické cvičení této teorie. Stále se musíte sami sebe ptát: „Je to pro mne opravdu hodnotné nebo mi řekli, že to mám chtít?“

Cestování je skvělou metaforou pro jednoduchý život. Vše, co si s sebou vezmete, budete pak také nosit. Některé položky budou mnohem důležitější, než kalorie, které díky jejich nošení spálíte, jiné budou tak říkajíc k ničemu.

Následující otázky vám pomohou se rozhodnout, co skutečně stojí za to si s sebou vzít a co je lepší nechat za sebou. Díky nim bude váš život minimalistický, bez ohledu na to, co tento pojem pro vás znamená.

1. Čeho chci dosáhnout?

Je normální, že když se podíváte na profily ostatních na Instagramu, dojdete k závěru, že chcete jejich život. Pokud se však zastavíte a budete chvíli přemýšlet, pravděpodobně zjistíte, že jsou věci, které byste udělali jinak. Usilujte o vytvoření vlastního snu, který následně převedete do reality.

2. Pomáhá mi to k dosažení cílů?

Určete, které věci vám pomáhají dostat se tam, kde chcete být. Někdy je to zřejmé. Chcete-li si vydělávat na živobytí jako grafický designér, budete pravděpodobně potřebovat počítač, v ideálním případě velmi kvalitní. Ostatní věci však vyžadují více pozornosti: Kolik oblečení potřebuji? Kam ho budu nosit?

3. Je to nejlepší způsob, jak dosáhnout cíle?

Existuje mnoho věcí, které chceme, ale ve skutečnosti je nepotřebujeme, jelikož můžeme stejných výsledků dosáhnout jinými způsoby.

Zeptejte se sami sebe, zda opravdu potřebujete ten supermoderní počítač či nejnovější model smartphonu. Zda raději nevyužijete veřejné počítače v knihovnách či sdílených kanceláří. Vždy existuje více než jeden způsob, jak dosáhnout určitého cíle a občas možnost přístupu k dané věci je praktičtější, než její přímé vlastnictví.

4. Je to má základní potřeba či nadbytečný luxus?

Je celkem vysoká pravděpodobnost, že využijete kartáček na zuby. Ale co produkt na vlasy od luxusní značky, kterou tolik milujete? Možná ne. Zvažte alternativy a přehodnoťte i ty nejzákladnější předpoklady.

5. Slouží to stále svému účelu?

V neposlední řadě je důležité, abyste čas od času přehodnotili věci, které vlastníte, abyste mohli ty, které už dále nepotřebujete vyměnit za jiné, které uspokojují vaše aktuální potřeby. Dívejte se na svůj život s nadhledem a kontrolujte, zda se ubírá směrem, kterým chcete.

Naše vlastnictví nás neudělá smutnější ani šťastnější. Pouze posílí pocit, který už máme. Ujistěte se, že vaše věci jsou nádherné dodatky, křídla, která vám pomáhají dosáhnout cílů a ne kotvy, které vás brzdí.