Mnoho lidí upřednostňuje kávu před čajem, ne protože by si mysleli, že je zdravější, ale prostě kvůli chuti. Čaj je na druhou stranu více doporučován alternativní medicínou (např. ajurvédou) pro chladné měsíce, nebo v případě nemoci, protože posiluje imunitu. Čaj si během let získal díky svým zdravotním výhodám velkou popularitu, naopak káva byla vždy považována za nezdravou. V tomto článku rozbijeme některé mýty a porovnáme tyto dva nápoje, ať víte, který z nich je pro vás ten pravý.

Chuť

Káva pochází z různých oblastí světa a každá chutná jinak. Vždycky má ale svou typicky hořkou a příjemnou chuť, kterou tolik milujeme. Někdo má rád se sladidlem, jiní bez. Čaj, zejména zázvorový, zelený či černý, možná nechutná tak úžasně, na druhé straně si můžete zvolit z mnoha druhů a například masala čaj je s mlékem a kořením výborný.

Kofein

Kofein je v mírném množství skvělý, protože vás povzbudí a na ráno je tak ideální. Kofein vám dodá energii tím, že blokuje adenosin, což je neurotransmiter, který dává signály mozku k odpočinku. Říká se, že káva má více kofeinu, než čaj. Jeden šálek kávy obsahuje asi 100 miligramů kofeinu, zatímco stejné množství čaje má asi 50 – 70 mg. Pokud vás trápí bezesné noci, vyhýbejte se kávě i čaji alespoň 4 až 5 hodin před spaním.

Energie

Káva i čaj nám dodávají energii, což je důvod, proč je pijeme ráno. Vzhledem k tomu, že káva obsahuje víc kofeinu, než čaj, samozřejmě poskytuje více energie. Ale je zde další důvod, proč se v této oblasti káva chová trochu jinak; kofein z kávy se okamžitě vstřebává do krevního oběhu, zatímco čaj pracuje pomalu.

Zdravotní výhody

Čaj i káva mají úžasné zdravotní benefity za předpokladu, že je konzumujete v přiměřeném množství. Káva obsahuje klíčové živiny, jako jsou draslík, mangan, hořčík a vitamin B3. Také se říká, že snižuje riziko vzniku rakoviny a cukrovky 2. typu. Čaj pomáhá snížit zánět v těle, zlepšuje citlivost na inzulin, podporuje zdraví ústní dutiny a snižuje rizika onemocnění srdce.

Působení na psychiku

Všichni víme, že kofein nám pomáhá udržet pozornost. Ale existuje více duševních výhod: káva i čaj snižují riziko vzniku Alzheimerovy i Parkinsonovy choroby a pomáhají s depresí.

Proteiny

Kdo věděl, že káva obsahuje bílkoviny? V jednom šálku kávy je až 0,3 g bílkovin, zatímco v čaji žádné proteiny nehledejte.

Foláty

Pokud máte anémii, pijte čaj. Proč? Obsahuje kyselinu listovou, která brání a léčí chudokrevnost, zatímco káva má jen zanedbatelné množství této sloučeniny. Čaj obsahuje 6% folátů na jeden šálek, zatímco káva pouze 2%.

Sečteno a podtrženo

Zdá se, že káva je v mnoha ohledech skvělá, zatímco čaj také není špatný. Chcete-li vést zdravý život, můžete pít obojí, ale s mírou. Pokud milujete čaj, dávejte si občas masala čaj, který je snad úplně nejzdravější. Naopak do kávy můžete přidat nějaké zdravé přísady, jako je například skořice, máta peprná atd.

Co kupovat:

Vždy dávejte přednost organickým produktům, abyste se vyhnuli pesticidům.